Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

9 tipp laptop üzemidő növeléshez

A laptop üzemidejének növelése fontos lehet bárki számára, amikor noteszgépünkkel éppen úton vagyunk, vagy amikor híján vagyunk a hálózati áramforrásoknak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 9 tippet laptopunk üzemidejének növeléshez. Ezeket a tanácsokat betartva, akár órákat is spórolhatunk majd energiatárolónkban.

1, Kijelző fényerejének csökkentése

A kijelző egyértelműen sok energiát fogyaszt, főképp maximális fényerőn üzemeltetve. Benti használat esetén a kis fényerő is bőven elég lehet, bármilyen munkához. Szabadban keressük az árnyékosabb helyeket, ugyanis ilyen helyeken szintén nem szükséges a magas fényerő.

2, Wifi kikapcsolása

Amennyiben nincs szükségünk internetkapcsolatra munkánk során, akkor mindenképp javasolt lehet a Wifi-modul kikapcsolása gépünkön. Erre általában az FN és az F2/F8 gombok valamelyikének egyidejű használatával van lehetőségünk, de egyes gépeken erre külön gombot alakítanak ki a gyártók.

3, Bluetooth kikapcsolása

A Wifihez hasonlóan a Bluetooth és egyéb vezeték nélküli kommunikációs modulok is komoly perc mennyiséget emészthetnek fel a lehetséges üzemidőnkből. Éppen ezért ezek inaktiválása is indokolt lehet. Egyes laptopokon ezek együttes kikapcsolására van lehetőségünk.

laptop-uzemido-noveles

4, Figyeljünk a hőmérsékletre

Amennyiben teljesítményigényes programokat futtatunk gépünkön, akkor ügyeljünk, arra hogy a gépházon belül ne emelkedjen a hőmérsékelt szélsőséges tartományba. A magas hőmérséklet ugyanis károsíthatja az akkumulátort és így az üzemidő is rövidülhet.

Nyáron véletlenül se hagyjuk a tűző napon laptopunkat és inkább igyekezzünk 10-30 °C között tartani. A laptop belsejében ugyanis alapüzemben is ennek a hőmérsékeltnek a sokszorosa képződhet, ami nyári forrósággal ötvözve gyors merülést és szélsőséges esetben akár üzemi kárt is okozhat.

5, Kerüljük a külső eszközök használatát

Értékes perceket nyerhetünk azzal is, ha a laptopra csatlakoztatott eszközöket leválasztjuk. Ilyen nem szükséges eszköz lehet az egér, a külső adattároló, billentyűzet, fényképezőgép stb. Ezek az eszközök ugyanis folyamatosan a laptop akkumulátorából veszik fel a működésükhöz szükséges energiát, még akkor is, amikor nincs hálózati töltőre csatlakoztatva gépünk.

6, Ne használjuk az optikai meghajtót

Az optikai meghajtó (CD/DVD) rendkívül energiaigényes, hiszen olvasás esetén forgásban kell tartania a lemezt a meghajtóban. Az üzemidő növelése érdekében fontosabb adatainkat utazás előtt másoljuk át a merevlemezre vagy egyéb hordozható adattárolóra.

7, Figyeljünk a megfelelő szellőzésre

A gép teljesítményének és belső hőmérsékletének védelme érdekében mindenképp figyeljünk, arra hogy megfelelő szellőztetést biztosítsunk. Ne tároljuk a laptopot párnán, takarón vagy más puha felületen. Ilyenkor ugyanis a laptop beépített ventilátora nem képes biztosítani a megfelelő levegőáramlást.

Ráadásul a takaróról, párnáról felszívódó egyéb szöszök eltömíthetik a laptop ventilátorát. Ennek következtében az optimális hőmérsékletet úgy igyekszik elérni a készülék, hogy a ventilátor fordulatszámát megemeli és ez értelemszerűen jobban meríti a laptop akkumulátort is, illetve a ventilátor élettartama is csökkenhet.

8, Csak egy programot használjunk

Amikor akkumulátoról üzemeltetjük laptopunkat, akkor olyan alkalmazásokat használjunk, amelyek nem veszik igénybe a laptopunk memóriájának és merevlemezének feldolgozási teljesítményét. A grafikus alkalmazások használatát mindenképp kerüljük, de a filmek nézése és a játékok futtatása is ugyanígy kerülendő lehet.

Az úgynevezett energiasémák használata is kifizetődő lehet. Erről az “Energiasémák használata laptopon” című cikkben olvasható részletesebb információ.

9, Kalibráljunk rendszeresen

A kalibrálást akkor érdemes elvégeznünk, ha már hosszabb ideje használjuk laptopunkat és azt érzékeljük, hogy nem egyenletesen merül az akkumulátorunk. Ilyenkor, illetve új akku esetén a használatba vétel előtt a lítium-ionos és a lítium-polimer akkukat ajánlott kondicionálni: 2-3 alkalommal teljesen fel kell tölteni, illetve lemeríteni kb. 5-6%-ig. Néhány vélemény szerint a mai lítium-ion-os akkumulátoroknak nem tesz jót a teljes lemerítés, ezért ezt is érdemes kerülnünk.

Összegezve:

A fenti tippek betartásával tehát komoly üzemidő növekedést érhetünk el, de a laptop és az akkumulátor hosszabb élettartama érdekében is érdemes szem előtt tartanunk ezeket a jó tanácsokat.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140