Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Mire figyeljünk laptop akkumulátor első használatakor?

Új laptop vásárlásakkor, vagy régi akkumulátor lecserélésekkor sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mik a megfelelő lépések és mire figyeljünk, hogy laptopunk akkumulátora már az első használattól fogva a legjobb kondícióban lehessen.

A modern akkumulátorokról röviden

Minden hordozható gépünkben, legyen szó laptopról, tabletről, szinte biztos, hogy Li-ion ill. Li-Polymer akkumulátorral rendelkezik. Ezek működési elvével a lényeg, hogy az energia cellákban folyamatosan energia tárolódik, mindezt úgy, hogy a hálózatból felvett villamos energiát, vegyi energiává alakítják. Ezt a vegyi energiát képesek huzamosabb ideig tárolni, majd amikor szükséges képesek visszaalakítani villamos energiává.

A két technológia között, ahogy korábbi cikkünkben is említettük, használat szempontjából szinte semmi különbség sincs, a Li-ion azonban olcsóbb, viszont azonos kapacitás esetén nehezebb és a magas hőmérsékletet is kevésbé tolerálja. A polimer akkumulátorokról kicsit részletesebben olvashatsz a “Litium polimer akkumulátor első töltése” című bejegyzésben.

Tévhitek az akkumulátorokról

Mai napig él az a tévhitet, hogy az akkumulátorokat használat előtt szükséges „formázni”. Ez úgy égett be az átlag felhasználók fejébe, hogy első alkalommal 12 órán át mindenképp szükséges teljesen tölteni, majd utána teljesen lemeríteni is az akkumulátort és ezt legalább kétszer szükséges megismételni.

Ez a rossz berögződés, még a régi nikkel alapú Ni-MH vagy Ni-Cd típusú akkumulátorok használatára vezethető vissza, melyeket régebben a telefonok többségében használtak. Ezek az akkumulátor típusok az ún. „memória-effektus” miatt érzékenyek voltak a rátöltésre és így a kapacitásuk is gyorsan csökkenhetett.

Erről a témáról kicsit bővebben a “Laptop akkumulátor formázás” című bejegyzésünkben olvashatsz.

Li-ion akkumulátor első használatba vétele

A lítium alapú akkumulátorokra a rátöltés semmilyen hatással sincs, sőt leginkább a 20-80% közötti töltöttségi értéket hálálják meg a legjobban.

Új laptop beüzemelésekkor, vagy új akkumulátor behelyezését követően érdemes azonban elvégeznünk az akkumulátor kalibrálását, ami véletlenül sem összekeverendő a formázással. A kalibrálást akkor is érdemes elvégezni, ha már hosszabb ideje használjuk az energiacellát és az láthatóan nem egyenletesen merül az akkumulátor (hirtelen 20-30%-ot esik a jelzett töltöttség vagy váratlanul lemerül).

Ilyenkor, illetve új akku esetén a használatba vétel előtt a lítium-ionos és a lítium-polimer akkukat ajánlott kondicionálni: 2-3 alkalommal teljesen fel kell tölteni, illetve lemeríteni kb. 5-6%-ig. Néhány vélemény szerint a mai lítium-ion-os akkunak nem tesz jót a teljes ezért ezt érdemes kerülnünk.

Kalibrálás folyamata:

  • Csatlakoztassuk a laptop töltőt és töltsük fel az akkumulátort teljesen, tehát 100%-ra.
  • Hagyjuk csatlakoztatva a töltőt első alkalommal: 10-12 óráig, későbbi kalibrálás esetén: 2 óra időtartamra. Ez azért szükséges, hogy az akkumulátor ne merüljön, de a cellák lehűlhessenek a töltés után. A gépek ezalatt az időtartam alatt nyugodtan használhatóak.
  • Kapcsoljuk ki az energiatakarékos üzemmódot (Energiagazdálkodás menüpont a Vezérlőpultban).
  • Az Energiagazdálkodás > Séma beállításainak módosítása > Speciális energiaellátási beállítások módosítása alatt keressük meg az Akkumulátor pontot és állítsuk be a „Művelet kritikus töltöttség esetén” csatlakoztatott töltővel ne tegyen semmit  pontban a kritikus szintet 5%-ra.
  • Húzzuk ki a töltő csatlakozóját és várjuk meg, ameddig az akku teljesen lemerül. Ez eltarthat több óráig is. Az energiagazdálkodásban az automatikus hibernálást és alvó állapotba való helyezést is ki kell szükséges kikapcsolnunk.
  • Mikor teljesen lemerült és kikapcsolt a laptop, csatlakoztassuk újra a töltőt, és töltsük fel újra 100%-os állapotra.

A művelet végeztével ne felejtsük el visszaállítani az energiagazdálkodási beállításokat. A fenti procedúrát új laptop vagy meglévő laptophoz új akkumulátor vásárlásakor 2-3 alkalommal kell elvégezni. A későbbiekben azonban már csak 6-8 havonta egyszer ajánlott.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140