Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Mi a teendő, ha a laptop akkumulátor nem veszi fel a töltést?

Talán nincs is annál bosszantóbb dolog, mikor munka közben felvillan a riasztás, hogy még 15 perce elég energia maradt laptopunk akkumulátorában. Kivéve, ha csatlakoztatjuk a töltőt és mégsem történik semmi, mi pedig ott ülünk laptopunk felett, miközben ő csak energiáért könyörög.

A töltő és laptop kapcsolata

Elsőre talán fel sem tűnik számunkra, de a laptop, az akkumulátor és a töltő működése szorosan összefügg egymással, tulajdonképpen olyan mintha a gép lenne a gyermek, míg a töltő a köldökzsinór, mely ellátja energiával.

Amikor valahol elakad az energiaellátás érdemes az áram útjának minden egyes állomását ellenőriznünk, hogy hamar megtalálhassuk a hiba forrását. Onnantól, hogy a töltőkábelt a fali csatlakozóba helyezzük, majdnem fél tucat alkatrészen kell túljutnia, míg gépünk energiaellátása megvalósulhat.

Ezek az alkatrészek minden esetben érintettek ebben a folyamatban:

  • hálózati töltő tápkábele (a fali aljzat és a töltő közötti rész)
  • hálózati töltő
  • laptop tápcsatlakozója (a laptopon ide dugjuk a kábelt)
  • laptop alaplapja (töltő áramkörökkel)
  • akkumulátor

Amennyiben ezek közül bármelyikkel probléma van, akkor az áramvitel akadozhat, vagy meg is szakadhat.

Induljunk a konnektortól

Triviálisnak tűnhet, de először érdemes ellenőriznünk, hogy a töltő tápkábele rendesen csatlakozik-e a konnektorba. Emellett az is megeshet, hogy a tápkábel nem csatlakozik megfelelően a töltőnkhöz, így azt is érdemes ellenőriznünk. Főleg a régebbi típusú töltőknél fordulhat elő gyakran, hogy a fizikailag két részből álló töltőegységet nem megfelelően csatlakoztatjuk egymásba.

Teszteljük a töltőt

Előfordulhat az is, hogy a kábelt mozgatva laptopunk néha kap áramot, néha pedig nem. Ez a jellegű hiba általában kontakthibára, vagy megtört kábelre utal.  Az ilyen jellegű probléma nem mindig jár fizikai sérüléssel, de fontos hogy a szakadt kábellel rendelkező töltő könnyen okozhat zárlatot és emellett tűzveszélyes is. Ezért ha ilyen hibát észlelünk, kerüljük a töltő használatát.

A laptop is lehet hibás

Amennyiben a töltővel mindent rendben találunk, a lehetséges hibaforrás a laptopra és annak hardvereire korlátozódik. Ezek közül szintén kontakthibát sejtet, ha épp töltő mellett mégis csak dadogva veszi fel az akkumulátor a töltést. Ilyenkor a tápcsatlakozót érdemes megvizsgálnunk, ha a töltő bedugása után a csatlakozó fejénél holtjátékot veszünk észre (a csatlakozó mozog a foglalatban, akkor eltörött a laptopon belüli csatlakozó és ennek cseréje válik szükségessé. A töltő kontakthibájához hasonlóan ez is zárlat- és tűzveszélyes hiba, így kerüljük a hibás laptop használatát.

Ellenőrizzük az akkumulátort

Végül utolsó hibaforrásként maga a laptopunk akkumulátora maradt. Ennek működését legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük, hogy az energiatárolót eltávolítva próbáljuk ellátni árammal noteszgépünket. Amennyiben így minden probléma nélkül működőképes, akkor maga az akkumulátor a ludas minden problémánkért.

Ugyanakkor ez esetben több megoldás is rendelkezésünkre áll még, és nem szükséges egyből új akkumulátor után néznünk. Néhány hasznos trükköt erre vonatkozóan összeszedtünk a „Miért nem tölt a laptop akkumulátor?” című bejegyzésünkben.

Töltési rendellenesség?

Előfordulhat az a fajta látszólagos rendellenesség is, hogy laptopunk akkumulátora 80-90%-ig tökéletesen működik, ezt követően viszont megszűnik a további töltés. Ilyenkor azonban nem kell kétségbe esnünk, ugyanis ez nem más mint egyfajta beépített védelmi mechanizmus, mely akkumulátorunk élettartamét védi. Ennek oka, hogy a 100%-ra feltöltött akkumulátor használódik el a leggyorsabban. Minél kevesebbszer töltjük fel maximumra az energiacellákat, azok annál tovább őrzik meg gyári kapacitásukat. Amennyiben ilyen jelenséggel találkozunk akkor, nagy valószínűséggel laptopunk akku-kímélő üzemmóddal működik, ezzel is növelve akkumulátorunk élettartamát. Ezen felül azonban még sok minden befolyásolja energiatárolónk élethosszát, melyet a „Mitől függ a laptop akkumulátor élettartama?” című cikkben csokorba szedtünk nektek.

Összegezve:

ha azt látjuk laptopunk energiaellátása akadozik, akkor az alábbiakat ellenőrizzük:

  • hálózati tápkábel épsége
  • töltő kábel épsége
  • laptop DC-tápcsatlakozó épsége
  • és végül, hogy akkumulátorunk megfelelően működik-e

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140