Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Akkumulátor üzemidejét befolyásoló tényezők

Az akkumulátor teszi laptopunkat valódi, kompakt, hordozható noteszgéppé. Azonban már biztosan sokakkal megesett, hogy töltési lehetőség híján energiaszűkébe kerültek egy-egy fontos pillanatban. Ekkor kétségbeesve próbáljuk megnövelni laptopunk üzemidejét, különböző praktikákkal. Ahhoz azonban, hogy sikert érjünk el e téren, ahhoz érdemes megismernünk az akkumulátor üzemidejét befolyásoló tényezőket. Az alábbiakban ezzel foglalkozunk részletesebben.

Akkumulátor típusok

A legtöbb hardvergyártó kétféle akkumulátor típussal szereli fel laptopjait. Ez már önmagában meghatározhatja az adott akkumulátor üzemidejét. Elterjedtebbek és emiatt hagyományosnak is inkább nevezhetők a Lítium-ion akkumulátorok. Az utóbbi években azonban egyre több, főleg felső kategóriás ultrabook laptopot szerelnek fel a hosszabb laptop üzemidő elérése érdekében lítium-polimer akkumulátorokkal.

Lítium-ion akkumulátorok

A lítium-ion (Li-ion) akkumulátor úgynevezett szárazakkumulátor. Ennek a típusnak számos előnyös tulajdonsága van: más típusúakhoz képest viszonylag magas a cellák feszültségértéke, relatíve hosszú az életciklusuk, valamint gyorsan tölthetők. Emellett eléggé könnyűek, hogy hordozható személyi számítógépben használhassuk, ezen jó tulajdonságokon túlmenően nem szennyezik a környezetet és nem jellemző rájuk teljes lemerítés esetén az úgynevezett memóriaeffektus.

Ezt az akkumulátor típust használják a mobiltelefonok, táblagépek és hagyományos notebookok többségében, mivel kedvező az energiasűrűségük értéke.

Lítium-polimer akkumulátorok

A lítiumpolimer-akkumulátorok az ultrabook (vékony laptop) felszereltségének elengedhetetlen kellékei. Előnyös tulajdonságuk, hogy nem szükséges bennük hengeres cellák kialakítása, ezért lényegében bármilyen formában és vastagságban legyárthatók. Az lítiumpolimer-akkumulátorok a lítiumion telepekhez képest azonos vagy hasonló méret mellett gyakran akár kétszeres energiasűrűséggel is rendelkezhetnek, így tömegükhöz viszonyítva a szokásosnál kedvezőbb a teljesítményük. A legújabb okostelefonokat és vékony laptopokat ezzel az akkutípussal szállítják. Azonban jelenleg még nagy hátránya az ilyen erőforrásnak, hogy viszonylag drága a gyártási költségük.

Laptop akkumulátor élettartam és üzemidő

Laptopok esetében nagyon fontos tényező a beépített akkumulátor üzemidejének hosszúsága és élettartama is. Az élettartam és a kapacitás csökkenése sajnos összefügg. Ugyanis a használati idő múlásával folyamatosan romlik a telep. Ideális esetben az akkumulátor teljesítménye egyenes arányban csökken az idő múlásával.

A legtöbb gyári litium-ion akkumulátor élettartama nagyjából 300 és 500 töltési ciklus között van. Körültekintő használat mellett, megfelelő körülmények között egy év elteltével az energiaforrás kapacitása az eredeti 80%-ára csökkenhet le. Körültekintő használat mellett, de nem megfelelő hőmérsékleten történő használat mellett a kapacitás azonban ugyanannyi idő alatt akár 70%-ra is lecsökkenhet.

Akkumulátor üzemidejét befolyásoló tényezők:

  • operációs rendszer beállítása és típusa
  • hardver felépítése
  • energiagazdálkodási beállítások
  • hőmérséklet
  • ciklusok száma

Mivel az akkumulátor üzemidejét alapvetően a töltési ciklusok száma határozza meg, ezért nem mindegy, hogy milyen gyorsan merül le. A nagy teljesítményt igénylő alkalmazások, jellemzően a grafikai számításokat igénylő programok, például a játékok, grafikus tervező programok merítik leginkább a laptopot. Az ilyen alkalmazások futtatását érdemes inkább laptop töltőről végezni.

A folyamatos nagy teljesítmény emellett jó eséllyel magas hőmérsékletet is generál, mely még tovább képes rontani az üzemidőt és az élettartamot is. A lítium-ionos akkumulátorok esetén ez hatványozottan igaz, mert ez a típus a magas hőmérsékletre jóval érzékenyebb.

A laptop akkumulátorának üzemidejét a kijelző, processzor és videokártyán túl a kommunikációs eszközök működése csökkenti. Bár manapság főleg internetezésre, online műveletekre használjuk a laptopokat, de ha nincs szükség WiFi kapcsolatra, érdemes kikapcsolni ezt a funkciót.

Az akkumulátorok üzemidején kívül az élettartamra is komoly hatást gyakorolhatnak a fentiek. Erről részletesebben a “Mitől függ a laptop akkumulátor élettartama” című bejegyzésben található információ.

Az akkumulátor élettartama fontos kérdés laptop vásárlásakor. Erről a “Mire figyeljünk használtlaptop vásárlásakor?” című cikkben olvasható bővebb tudnivaló.

Laptop üzemidő növelése

Amennyiben figyelünk arra, hogy gépünk fogyasztása midig az optimális szinten legyen, akkor azzal az üzemidőn túl az akkumulátor élettartamát is növelhetjük.

Az üzemidő növelése érdekében a következőket érdemes megtenni:

  • csökkentsük a kijelző fényerejét, és a használaton kívüli üzemidőt kikapcsolás előtt
  • csökkentsük a processzor teljesítményét a beállítások között
  • kapcsoljuk ki a használaton kívüli hardvereket
  • kapcsoljuk be az automatikus energiagazdálkodást.

További segítséget jelenthet, ha laptopunk energiasémái között az energiatakarékos opciót választjuk, Erről az “Energiasémák használata laptopon” című bejegyzésben olvasható részletesebb információ.

Üzemidő növelésre hasznos tippeket adunk a “9 tipp laptop üzemidő növeléshez” című cikkünkben.

Összegezve:

A fentebb sorolt tényezők tehát komoly hatással vannak az üzemidőre és ezzel együtt az élettartamra is. Ezért mindenképp érdemes szem előtt tartani őket, hogy megfelelően üzemeltethessük laptopunkat és ezzel együtt akkumulátorunkat is.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140