Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Energiasémák használata laptopon

A mai rendkívül széles laptop kínálatban a gyártók folyamatosan törekednek arra, hogy a fogyasztók igényeit a lehető legkevesebb kompromisszummal kielégíthessék. Ebbe többek között a teljesítmény és az üzemidő folyamatos növelése is beletartozik. Éppen ezért egyre tartósabb, egyre modernebb akkumulátorokat építenek a gépekbe. Azonban még a legjobb akkumulátorok esetén is könnyedén előfordulhat, hogy kifogy az energiatároló. Ilyenkor módunkban áll a különböző energiasémák használatával a laptop üzemidejét variálni, melyről az alábbiakban részletesebben is írunk.

Energiaséma használata

A Windows operációs rendszerek minden laptopon alapértelmezettként a kiegyensúlyozott energiasémát használják. Ezen felül azonban létezik még az úgynevezett Energiatakarékos és Teljesítménycentrikus energiaséma is. Egyes laptopok esetén elképzelhető, hogy a laptop gyártó az optimális működés érdekében saját energiasémákat is létrehozott, ám ez ritka mint a fehér holló.

Az energiasémák használata és az azok közötti váltás alapvetően a Windows 7 verzióval kapott lehetőséget. Ahhoz, hogy megtekinthessük ezeket az energiasémákat, a laptop kijelzőjén található akkumulátor ikonra kattintva jobb gombbal válasszuk az Energiagazdálkodási lehetőségeket (ez működik Windows 7, 8 és 10-es verzió alatt is).

Az Energiagazdálkodási lehetőségeken belül láthatóvá válnak számunkra az energiasémákat. A Kiegyensúlyozott és az Energiatakarékos a két alapvetően alapértelmezettnek tekintett sémák, de a További sémák menüpontra kattintva, megjelenik számunkra a Teljesítménycentrikus séma is. Az energiasémák közötti váltáshoz egyszerűen ki kell választanunk egy energiasémát és máris aktívvá válik.

Energiasémák közötti eltérés

Összességében minden energiaséma egy tucat rendszerbeállítás gyűjteménye. Ezek a beállítások természetesen a laptopunk fogyasztását fogják befolyásolni. A legegyszerűbb az előre elkészített sémák közötti váltás, de a meglévő sémákat is igény szerint változtathatjuk.

Kiegyensúlyozott energia séma

A kiegyensúlyozott séma nevéhez hűen az egyensúlyt szolgálja a teljesítmény és az akkumulátoridő között. Amennyiben szükséges, akkor a terheléstől függően növeli, vagy épp csökkenti a CPU sebességét. Az átlag felhasználók számára ez az alapértelmezett energiaséma gyakorlatilag minden igényt kielégítő lehet.

Energiatakarékos energiaséma

Az energiatakarékos séma ezzel szemben igyekszik kicsikarni az akkumulátorból az utolsó működőképes perceket is, amiért viszont a laptop teljesítményéből kell áldoznunk. Ha ezt a sémát használjuk, akkor látványosan tovább fogja bírni egy töltéssel a laptop, de a sebessége jelentősen visszaesik. Ezt a rendszer a processzor és a HDD sebességének drasztikus csökkentésével éri el, valamint a képernyő fényerejét is a még használható legkisebb fényerőre veszi le, továbbá a Wifi-modul is hamarabb kikapcsol, ha nem használjuk.

Teljesítménycentrikus energiaséma

A teljesítménycentrikus beállítás teljesen ellentéte az előző sémának. Ilyen beállítás alatt nem foglalkozik a rendszer azzal, hogy mennyi ideig fog működni akkumulátorról., csakis a lehető legmagasabb teljesítmény elérésére törekszik. Amellett, hogy a kijelző fényerejét sem variálja, a processzor sebességét sem optimalizálja, hogy az mindig magas sebességen működhessen. Ráadásul a merevlemez és a Wifi-modul sem kerül lassításra ezzel a sémával, tehát ténylegesen a lehető legnagyobb teljesítmény áll rendelkezésünkre folyamatosan.

Egyéni energiaséma létrehozása

A meglévő energiasémák mellett, akár mi magunk is készíthetünk egyéni sémát, az Energiaséma létrehozása menüpontban. Ilyenkor lehetőségünk van a kijelző, a merevelemez energiaellátását is optimalizálni.

A séma beállításainak módosítása gombra kattintva átnézhetjük az összes beállítást, amiből maga a séma áll. Első körben a leggyakoribb beállításokat fogjuk látni, a képernyő kikapcsolásának és a gép alvó állapotának idejét.

Bővebb beállítási lehetőségeket a Speciális energiaellátási beállítások módosítása menüpont alatt találhatunk. Itt többek között beállíthatjuk, hogy a merevlemez mennyi idő múltán lépjen energiatakarékos állapotba, a vezeték nélküli hálózati adapter (Wifi-modul) kikapcsoljon-e egyáltalán és mikor, hogy milyen funkciót lásson el a bekapcsoló gomb (megnyomásra alvás, hibernálás, kikapcsolás legyen-e a reakció).

Összegezve:

Az energiasémák használatával tehát fontos perceket, vagy nagyobb teljesítményt is elérhetünk attól függően mire is van éppen szükségünk munkánk során. Ezért ha épp energia szűkébe kerülnénk, vagy úgy érezzük nagyobb teljesítményt igényel aktuális feladatunk, akkor mindenképp érdemes próbálkoznunk az energiasémák használatával. Amennyiben további információra lenne szükség az üzemidő növelése végett, akkor ajánljuk az „Akkumulátor üzemidejét befolyásoló tényezők” című cikkünket.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140