Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Hogyan válasszunk laptop akkumulátort?

Elektronikai berendezés révén laptopunk sajnos nem örök életű. Ez hatványozottan igaz az energiaellátásért felelős akkumulátorok esetében is. Amikor már azt tapasztaljuk, hogy az energiatárolónk nem úgy működik mint hajdanán, lassabban tölt, gyorsabban, vagy ami még rosszabb hirtelen lemerül, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni egy új akkumulátor vásárlásán. Az alábbi cikkben arra próbálunk választ adni, hogyan válasszunk laptop akkumulátort hordozható gépünkbe.

Megfelelő akkumulátor kiválasztása

A leendő új akkumulátorunkat, mely megfelelő lehet laptopunkba az alábbi módon tudjuk a legnagyobb biztonsággal kiválasztani.

Akkumulátor típus kiválasztása

Az egyik megoldásként a laptopunk típusa alapján kereshetünk akkumulátort a webáruházak termékei között. Az akkumulátorok adatlapján az esetek többségében feltűntetésre kerül, hogy mely laptop típusokkal kompatibilisek. A szükséges laptop modellszámot többnyire a gép alján találhatjuk.

A másik megoldásként ellenőrizhetjük az eredeti akkumulátorunk típusszámát és ez alapján kereshetünk kompatibilis verziót.

Azonban az, hogy típusra azonos, kompatibilisnek tűnő akkumulátort sikerül találnunk, még mindenképp érdemes egyeztetni néhány paramétert.

Akkumulátor feszültség

Általánosságban az akkumulátorokon feltűntetésre kerül az akkumulátor feszültsége is melyek már jó kiinduló pontok lehetnek. Ezért mindenképp ellenőrizzük az akkumulátor feszültségét.

A 10,8V-os akkumulátorok helyett nyugodt szívvel használhatóak a 11,1V-os verziók és ez fordítva is igaz. A 14,4V-os ill. a 14,8V-os akkumulátorok esetében is ugyanez a helyzet.

Azonban a 10,8V-11,1V-os akkumulátorok véletlenül sem cserélhetőek fel a 14,4V-14,8V-os akkumulátorokkal.

Akkumulátor kapacitása

A típus és a feszültség ellenőrzése után előfordulhat, hogy több megfelelőnek tűnő, de eltérő kapacitású akkumulátort is találunk az kínálatban. Az akkumulátorokon feltüntetett nagyobb Wh vagy mAh érték nagyobb kapacitású akkumulátort jelöl. A nagyobb cellaszámú akkumulátorokban párhuzamosan van kötve 3-4 cella, ezáltal lesz nagyobb a kapacitás is.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes mérlegelni, hogy a nagyobb kapacitású telep nehezebb is, és többnyire a mérete is nagyobb. A nagyobb kapacitás ugyan hosszabb működési időt eredményez akkumulátorról, de a töltési idő is hosszabb lesz ezáltal.

Az “Akkumulátor kapacitás” című bejegyzésben részletesebben is foglalkozunk a kapacitás kérdéskörével.

Csatlakozók ellenőrzése

Amennyiben lehetőségünk engedi mindenképp győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott akkumulátor csatlakozója megegyezik a saját laptopunk által igényelt kialakítással. Ugyanis egy kisebb eltérés is komoly gondokat okozhat csatlakoztathatóságban és elektronikában is.

Megfelelő eladó kiválasztása

Csábító lehet ugyan, hogy külföldi oldalak kedvezőbb áru termékeit válasszuk, de sajnos gyakran megesik, hogy nem éppen azt kapjuk amire számítottunk. Ez főképp a gyanúsan olcsó utángyártott termékek forgalmazóinál eshet meg, ezért igyekezzünk nem bedőlni a csábító áraknak.

Az akkumulátorokhoz hasonlóan a megfelelő töltő kiválasztása is macerás lehet, de ennek megkönnyítésére javasoljuk a “Hogyan válasszunk laptop töltőt?” című bejegyzésünket.

Gyári, vagy utángyártott akkumulátor?

A másik fő szempont, mely sokakban felmerül, hogy az akkumulátor kínálat rengetegéből a gyári jelöléssel ellátott termékeket válasszuk, vagy inkább az utángyártott verziót. Természetesen mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya is egyben.

Az utángyártott laptop akkumulátorokról korábban már szóltunk néhány szót a „Mire jó az utángyártott laptop akkumulátor?” című cikkünkben, de a “Gyári vs utángyártott akkumulátor” cikkünkben megtalálhatjátok mindegyik típus előnyét és hátrányát is.

Összegezve:

Új akkumulátor vásárlásakor szem előtt kell tartanunk pár paramétert, mint típus, feszültség, kapacitás, csatlakozás. Amennyiben ezekre figyelmet fordítunk, akkor jó eséllyel nem nyúlhatunk mellé, ha arra kerül a sor, hogy választanunk kell.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140