Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop töltő

Hogyan válasszunk laptop töltőt?

Bizonyára sokan megtapasztalták már, hogy a laptop legsérülékenyebb része gépünk egyik legfontosabb kelléke, vagyis a töltő. Ez az idő múlásával, vagy váratlan behatás miatt könnyen elromolhat, eltörhet, de akár el is veszhet, vagy a kutya-macska-görény meg is rághatja. Amennyiben valami hasonló történne akkor a pótlásról okvetlenül gondoskodnunk kell, hiszen töltő nélkül a laptop sem marad hosszan működőképes.

Éppen ezért az alábbiakban arra a kérdésre keressük a választ, hogyan válasszunk laptop töltőt.

Laptop töltő vásárlás szempontjai

Laptop töltő vásárlás előtt mindenképpen érdemes meggyőződni pár olyan információról, mely a megfelelő választásban segíthet. A legjobb, ha a laptophoz kapott eredeti akkumulátor értékeit vizsgáljuk meg elsőként, amennyiben ez lehetséges, ha viszont nem akkor a laptop hátulján kereshetünk erre utaló információkat. Tehát elsőként az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  • Milyen márkájú és típusú a laptopunk?

Erre azért lesz szükség, mert gyakran laptopokhoz való kompatibilitás is fel van tűntetve a webáruházak kínálatában.

  • Hány voltos (V), illetve amperes (A) töltőt igényel laptopunk?

Ez a régi töltőről, vagy a laptop hátuljáról is egyaránt leolvasható információ.

  • Milyen csatlakozóval rendelkezik a szükséges töltő?

Ez amiatt fontos, hogy töltés során teljesen illeszkedjen a csatlakozó, ellenkező esetben akár károsodhat is a laptop, akkumulátor, és a töltő is.

Helyettesítő laptop töltő vásárlása esetén célszerű tisztában lenni azzal, hogy milyen adapterre is van szükségünk a laptop biztonságosan és tartós üzemeltetéséhez.

Éppen ezért a három legfontosabb tulajdonsága egy laptop töltőnek a:

  • kimeneti feszültség mértéke (V)
  • legnagyobb kimeneti áram mennyisége (A)
  • tápcsatlakozó dugó típusa.

Abban az esetben, ha nincs meg a régi töltő, a laptop aljáról minden esetben le lehet olvasni ezeket az információkat, mindig fel van tüntetve, hogy hány voltos (V) és amperes (A) töltő kell hozzá.

Amennyiben nem megfelelő töltőt választunk laptopunkhoz, akkor jó esély van arra, hogy emiatt akkumulátorunk is meghibásodik, vagyis még nagyobb anyagi kárt okozunk magunknak. Ezért mindenképp javasoljuk a körültekintő választást.

Laptop töltők fajtái

Ahogy az akkumulátorok esetében, úgy a laptop töltők piacán is találkozhatunk a gyári és utángyártott termékek dilemmájával. Erről a „Hogyan válasszunk laptop akkumulátort?” című cikkünkben olvashattok bővebben. Azonban a képet tovább árnyalja még egy szereplő, az úgynevezett univerzális töltők léte.

Gyári töltők

A gyári töltők esetében a laptop gyártó nevével jegyzett új töltőt kapunk. Éppen emiatt ez szinte teljes mértékben megegyezik az eredeti töltő paramétereivel. Emellett az sem elhanyagolható, hogy 1, vagy akár több év gyártói garanciát is kapunk a pénzünkért. Ezért cserébe viszont némi felárat is kell majd fizetnünk a pénztárnál.

Utángyártott töltők

Az utángyártott akkumulátorokhoz hasonlóan itt is óvakodjunk a gyanúsan olcsó termékektől, hiszen azok minősége valószínűleg meg sem közelíti az elvárt szintet és emiatt nem nevezhetőek üzembiztosnak sem, hiszen pont a biztonsági elemek elhagyásával igyekeznek az előállítási költséget csökkenteni.

Emiatt igyekezzünk megbízható áruházból beszerezni az utángyártott terméket, ahol jó minőségű és akár garanciával ellátott töltőket is kaphatunk a gyári töltőnél még mindig kedvezőbb áron.

Univerzális töltők

Az univerzális töltők léte egy érdekes témakör, hiszen azáltal hogy egyetlen töltővel több fajta laptopot is elláthatunk energiával akár még csábító is lehet. Azonban pont emiatt rejt magában kockázatot is a használata, hiszen egy rosszul beállított feszültség a töltőn, akár laptopunkat is tönkre teheti és akkor még nem is beszéltünk a töltőfej megválasztásáról.

Emiatt az univerzális töltők használatát maximum szakavatott személyeknek ajánljuk, hiszen egy apró figyelmetlenség is jelentősebb kárt okozhat laptopunkban.

Erről a típusú töltőről az “Univerzális laptoptöltő használata” című bejegyzésben olvasható részletesebben.

Végül érdemes megemlíteni, hogy a vezeték nélküli töltés megvalósítására is vannak törekvések, melyről a “Vezetékes és vezeték nélküli töltés” című cikkben olvasható bővebb információ.

Összegezve:

Ahogy az akkumulátorok esetében, úgy a töltő vásárláskor is érdemes előbb a szükséges alap információkat beszerezni, majd ezután kiválasztani, hogy gyári, utángyártott, esetleg univerzális töltőre kívánunk beruházni.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140