Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Laptop akkumulátor formázás

Állandó vita tárgya, hogy a ma modern akkumulátorok igénylik-e a jó öreg formázást az első használatuk során. Emellett az elöregedett akkumulátorok esetén is felmerül ugyanez a kérdés, miszerint érdemes-e laptop akkumulátor formázással próbálkoznunk a lerövidült üzemidő helyreállításához.  Az alábbi bejegyzésben ennek járunk utána.

Szabad-e formázni?

Régi berögződés, hogy az újonnan vásárolt akkumulátorral ellátott eszközeinket az első 3-4 alkalommal formázásnak kell alávetnünk.  Ez annyiból állt évekkel ezelőtt, hogy az újonnan vásárolt telefonunkat, laptopunkat először is teljesen lemerítettük, majd ezt követően fél napig töltőre dugtuk a teljes töltöttség érdekében, majd ismét elkezdtük meríteni. Ráadásul ezt 3-4 alkalommal meg is ismételtük.

Nikkel alapú akkumulátorok kezelése

Ez a szokás még a nikkel alapú akkumulátorok használata során rögzült, amiknek az esetén az úgynevezett memória-effektus miatt valóban szükség is volt.

A korábbi nikkel-alapú technológiával készült – Ni-MH, Ni-Cd (nikkel-fémhidrid, nikkel-kadmium) – akkumulátorokra még jellemző volt, hogy veszítenek maximálisan elérhető kapacitásukból, ha nem hagyják teljesen lemerülni őket, hanem újratöltik a félig lemerült egységeket.

A kapacitás gyors elvesztését megelőzendő, a gyártók és a forgalmazók a nikkel-alapú akkumulátorok formázását javasolják. További hasznos tanács az is, hogy csak akkor helyezzük töltőre az ilyen akkumulátorról üzemelő eszközeinket, ha azok teljesen lemerültek.

Lítium alapú akkumulátorok kezelése

A mai modern laptopokban, telefonokban, tabletekben és egyéb elektromos berendezésekben használt lítium alapú akkumulátorokra a hiedelemmel ellentétben nem jellemző a nikkel alapú társaik viselkedése. A memórai effektus megszűnése pedig azt is jelenti az átlag felhasználó számára, hogy nem szükséges megvárni a lemerülést az akkumulátor óvásához, gyakorlatilag bármikor csatlakoztatható a töltőre, emiatt nem fog rövidülni az üzemideje és élettartama sem. Emellett nem szükséges a gyakori, hosszú órákig tartó lemerítéses karbantartás sem.

Ezeknek az energiatárolóknak a szakemberek véleménye szerint az tesz kifejezetten rosszat, ha folyamatosan újból és újból teljesen lemerítik őket. Ezért a legideálisabb ha a töltöttségi szintet 20 százalék felett tartjuk a mindennapi használatunk során. A gép vészleállásáig fajuló lemerülést pedig mindenképp kerüljük. A maximális akkumulátor élettartam eléréséhez segítséget nyújthat a “Laptop akkumulátor töltés” című bejegyzésünk.

A lítium alapú akkumulátorok bár már egyből használhatóak, de az első használat során nem árt néhány jó tanácsot betartani. Ezeket a „Mire figyeljünk laptop akkumulátor első használatakor” című bejegyzésünkben már korábban összegyűjtöttük nektek.

Formázás helyett kalibrálás

A lítiumos akkumulátorok bár formázást nem igényelnek, de azért érdemes lehet időnként öt-hat százalékra lemeríteni, hibernálásban tartani pár óráig, majd teljesen feltölteni, hogy a beépített feszültségmérőt kalibráljuk. Ha ez a karbantartás elmarad, elképzelhető, hogy a laptop töltöttség jelzője pontatlanul mondja meg, hány percig bírja még a gép anélkül, hogy tápra kellene dugni és ezt egyesek úgy is értelmezhetik, hogy maga az akkumulátor üzemideje csökken drasztikusan, holott erről szó sincs.

Az akkumulátor élettartamának és üzemidejének változását befolyásoló tényezőkről a „Mitől függ az akkumulátor élettartama” című korábbi bejegyzésünkben találhatsz pár fontos információt.

Emellett pedig hasznos tippeket találhatsz arra vonatkozóan is, hogy spórolj energiát laptopodnak az “Akkumulátor üzemidő növelés” című cikkünkben.

Kalibrálás menete

  • Csatlakoztassuk a töltőt és töltsük fel 100%-ra az akkumulátort.
  • Ezután hagyjuk még töltőn laptopunkat, hogy az ne merüljön, de eközben az akkumulátor lehűlhessen.
  • Kapcsoljuk ki az energiatakarékos módot.
  • Az energiagazdálkodás menüpontban a „Művelet kritikus töltöttség esetén” pontban állítsuk 5%-ra a kritikus szintet.
  • A hibernálás és alvó állapotot szintén kapcsoljuk ki laptopunkon.
  • Merítsük le az akkumulátort.
  • Miután lemerült, töltsük fel újra 100%-os állapotra.

Először minden esetben a kalibrálással próbálkozzunk, hiszen ez jóval egyszerűbb, mint egy esetleges felújítás. A felújítás veszélyeiről a “Laptop akkumulátor felújítása” című cikkben olvashattok.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140