Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Laptop akkumulátor tárolása

Laptop akkumulátorok tárolására, de gyakorlatilag minden akkumulátor esetén is igaz az állítás, hogy ügyelnünk kell rájuk akkor is, ha esetleg huzamosabb ideig nem használnánk őket. Hiszen laptop akkumulátorunk sem örökéletű és a gondozást épp úgy meghálálja mint például a növények, de a nemtörődömség és elhanyagolás esetén épp úgy el is halhat. Éppen ezért az alábbi néhány pontban összegyűjtöttük azokat a fontos információkat melyekre szükségünk lehet laptop akkumulátorunk tárolásakor.

Hogyan tároljuk az akkumulátort?

Bár a modern akkumulátorok mondhatni igénytelenek a korábbi típusokhoz képest, de néhány dologra még így is figyelnünk kell, ha hosszú élettartamot szeretnénk kisajtolni belőle.

Akkumulátor tárolás

Az első dolog, melyre figyelnünk érdemes, hogy az akkumulátorok belső szerkezete érzékeny a magas hőmérsékletre és természetesen a nedvességre is. Ezért amennyiben használaton kívüli akkumulátorunkat tárolni szeretnénk, a legjobb ha egy napfénytől védett, száraz, hűvös helyen tároljuk. Egyes szakértő vélemények szerint a zacskózott hideg helyen tárolás is jó megoldás lehet, mert ezzel tartósíthatjuk legjobban akkumulátorunk állapotát.

Akkumulátor töltöttség

Akkumulátorunk töltöttsége szintén kardinális kérdés, de nem csak használat közben, hanem használaton kívül is. Ennek oka, hogy az akkumulátorok még lemerült állapotban is tartalmaznak magukban minimális töltöttséget, saját működésük céljára. Azonban ha ez a minimális feszültség is eltűnik, akkor akkumulátorunk „éhen hal” és ez az állapot az esetek jelentős részében véglegesnek is tekinthető.

A problémák elkerülése végett igyekezzünk az akku töltöttségi szintjét 20-80% között tartani használaton kívül is. Ehhez ha szükséges nyugodtan töltsünk rá bizonyos időközönként. A „laptop akkumulátor töltés” című korábbi bejegyzésünkben bővebben is olvasható a töltés  aranyszabályairól.

Akkumulátor eltávolítása

Folyamatos, valamint intenzív használat során, ha lehetőségünk adott rá, nyugodt szívvel távolítsuk el laptopunk akkumulátorát és inkább részesítsük előnyben a hálózati áramról való használatot. Erre azért is van szükség, mert a folyamatos magas hőmérséklet, melyet laptopon belül a CPU, merevlemez és videokártya generálhat, könnyen megrövidíthető akkumulátorunk élettartamát.

A kivehető laptop akkumulátorok esetén az eltávolítás menete rendkívül egyszerű, hiszen többnyire csak egy biztonsági zárat kell manuálisan feloldanunk laptopunk alján és az akkumulátor máris eltávolíthatóvá válik.

Beépített laptop akkumulátorok esetén is lehetséges ugyan az eltávolítás, de ez semmiképp sem javasolt, főképp nem házilag, hiszen szakember szükséges hozzá, ami a laptopunk borításának levételével is együtt jár. Ez a megoldás viszonylag ritkának mondható, de ha mégis ilyen laptoppal találkozunk, akkor az akkumulátor eltávolítás helyett inkább törekedjünk a visszafogottabb használatra, hiszen így alacsonyabb belső hőmérsékletet generálnak a belső alkatrészek.

Akkumulátor gondozása

Az akkumulátorok gondozása a fentiek fényében egy egyszerű feladatnak mondható és lényegében csak odafigyelést igényel. A megfelelő gondozáshoz pedig nincs más teendőnk, mint az alábbi 3 egyszerű lépésre ügyelnünk:

  • ne hagyjuk lemerülni
  • tároljuk fénytől védett, száraz, hűvös helyen
  • biztosítsuk az állandó (20-80%) feszültségi szintet

Ezt a három alapszabályt betartva nem kell aggódnunk, hogy a tárolt akkumulátorunk a legközelebbi igénybevételkor nem ad magáról életjeleket. Sőt mi több megfelelően tárolva pontosan ugyanúgy fog üzemelni, mint mikor a tárolás mellett döntöttünk.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140