Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Egyéb

Laptop bővítése házilag?

Új laptop esetén valószínűleg nem merül fel bennünk olyan igény, ami a teljesítmény fokozását célozná, ám ez könnyedén változhat az idő előrehaladtával, ahogy laptopunk teljesítménye is csökken. A laptopok bővítése házilag ilyenkor egy jó alternatív megoldást kínálnak, aminek köszönhetően akár a több éves hordozható gép is újra használható teljesítményre tehet szert.

Mit bővítsünk laptopunkon?

Amennyiben úgy érezzük laptopunk teljesítménye visszaeset kissé, vagy akár, ha zavaró mértékben be is lassult, akkor az alábbi bővítési lehetőségek közül választhatunk:

  • processzor csere
  • videóchip csere
  • memória bővítés
  • háttértár csere
  • energiatároló csere

Processzor csere laptopban

Minden laptopban a processzor (CPU) végzi a számítási műveleteket. Minél magasabb órajelen működik, az egység annál gyorsabb lesz a laptop működése. Emiatt ha úgy érezzük, hogy jelentős lassulást tapasztalunk, akkor cseréje kívánatos lehet. Sajnos a processzor csere nem minden laptop esetén kivitelezhető, de ahol igen, ott drasztikus javulás érhető el. Azonban mivel ez nem egyszerű feladat ezért házilag történő cseréjét csak szakavatott embereknek ajánljuk.

Videóchip csere laptopokban

A videóchip, vagy más néven GPU cserére, gyakorlatilag ugyanaz igaz, mint a CPU cserére annyi kivétellel, hogy még ritkább esetekben cserélhető és még inkább kisebb kompatibilitási lehetőségekből válogathatunk az esetleges cserealkatrészek közül. A ma kapható laptop típusok kevesebb, mint 2-3%-a rendelkezik cserélhető GPU-val és még ennél is kevesebb, ahol ténylegesen van is értelme a cserének.

Memória bővítése laptopokban

A laptop memóriában mindig az éppen futó programok tárolódnak. Értelemszerűen miinél több memória áll rendelkezésünkre , annál több program futhat egyszerre és annál gyorsabban futnak. Házi laptop bővítés esetén a memóriát a legegyszerűbb cserélni és a legkézenfekvőbb is, ha a bővítés szóba kerül. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy csak korlátozott eredmények érhetőek el vele. Mindettől függetlenül azonban mindenképp érdemes a memóriabővítésben gondolkodni, hiszen sok esetben valóban gyorsulást hozhat.

Laptop memória típusa

A memóriabővítés előtt érdemes tisztába kerülni a laptopunk által használt memória típusával, méretével és sebességével. Ezen információkat bármely rendszerdiagnosztikai szoftver segítségével kiolvashatod. A legegyszerűbb módja a laptopodba való memória típusának megállapítására:

  • a jelenlegi memória kivétele és a típus megállapítása,
  • gyártó oldalán a termék specifikációk megkeresése,
  • rendszerdiagnosztikai szoftver futtatása.

Laptop tárhely bővítése

Minden laptop esetében a háttértárban kap helyet az operációs rendszerünk a programjaink és az adataink. Ennek cseréje jelentősen nagyobb hatást gyakorol a laptop sebességére, ugyanakkor magával vonja a laptop biztonsági mentését, majd újratelepítését és körültekintő szerelést is igényelhet.

Jelentős hatása van a laptop sebességére, ha mondjuk a gyárilag kapott HDD típusú merevlemezt lecseréljük egy SSD-re (szilárdtest-meghajtóra). Az SSD tulajdonképpen olyan tárolóeszköz, amiben nem mágneslemezek és olvasófejek vannak, mint a hagyományos HDD-ben, hanem félvezetős memóriachipeken tárolódnak programjaink és adataink.

SSD tárhely előnyei

Az SSD-k előnye a sebesség és a strapabírás. Emiatt is, az SSD-t nem is hagyományos adattárolásra érdemes használni, hanem az operációs rendszer és programjaink felgyorsítására. Az egyéb adatainkat vagy külső USB-s merevlemezen, vagy az optikai meghajtó helyére szerelhető HDD-ben érdemes tárolni.

Mivel az SSD-kben nincs mozgó alkatrész, ezért különösen kiváló választás laptopba, hiszen az odaütések, leesés általi adatvesztés szinte biztos egy HDD esetében, az SSD viszont mindezek biztosan túléli.

Ráadásul ma már az SSD-k ára is kedvezőbbek, így egy 120, vagy 250 gigabájtos verzió 10-20 ezer forint körül könnyedén beszerezhető.

Akkumulátor csere laptopban

Egy új akkumulátor az üzemidő helyreállítását jelentheti. Azonban egy új akkuval is hamar kérheti a töltőt a gép, ha figyelmetlenül gazdálkodunk az energiával. A SSD és processzor cserét követően, ha nem vagyunk megelégedve az üzemidővel sem, akkor például egy új akksi Lenovo laptopunkhoz jelentősen megdobhatja az üzemidőt.

Ilyenkor a régebbi, külsőleg kivehető akkus gépeknél nincs szó klasszikus értelemben vett szerelésről, csupán egy egyszerű cseréről beszélhetünk. Beépített akkumulátoros gépek esetében a csere azonban sokkal nehezebben kivitelezhető, ezért ilyenkor érdemesebb szakértő segítségét kérni a témában.

Összegezve:

A laptopok bővítése tehát egy bizonyos szintig házilag is kivitelezhető, ám bizonyos esetekben ajánlatosabb szervizzel foglalkozó szakemberek segítségét kérni, például processzor csere, GPU csere, vagy beépített akkumulátor cseréjekkor.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140