Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Egyéb

Laptop kijelző méretek

A laptop kijelző méret ma már igen sokat nyom a latban, hiszen ez is nagyban meghatározhatja a felhasználhatósági területét. Ezért nem meglepő módon számos méret közül választhatunk, a kis kompakttól kezdve egészen a hatalmas, már-már monitor nagyságú gépekig.

Kijelző méretek

A laptop képernyő mérete ma már egyben a laptop mérete is. Az összehajtott készülék egyik felében találjuk ugyanis a hordozható számítógép részt, míg a másik felében a kép megjelenítésért felelős kijelző található.

A laptop kijelző méretét, minden esetben hüvelykben adják meg a gyártó, ezek a kijelző méretek azonban nem szélességre, hosszúságra, hanem a képátló hosszára vonatkoznak.

A jelenleg kapható laptopok esetében az alábbi méretekkel találkozhatunk a leggyakrabban:

  • 13.1″
  • 13.3″
  • 14.0″
  • 14.1″
  • 15.6″
  • 17.0″

Milyen méretű laptop kijelzőt válasszunk?

Laptop vásárlásakor elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy mire szeretnénk használni a gépet. A nagyobb kijelző nagyobb súlyt és nagyobb méretet is jelent. A nagyobb kijelzőre grafikai programok használatakor lehet szükségünk, míg a kisebb kijelző mérettel a laptop súlya is csökken. Vegyük figyelembe, hogy a kisebb kijelző mérettel együtt a laptop billentyűzet mérete is csökken.

Laptop kijelző munkához

Ha munkánk során előadásokat szeretnénk tartani, fontoljuk meg, nem érdemesebb-e egy kisebb, könnyen hordozható laptopot vásárolni, amelyhez egy könnyen hordozható projektort csatlakoztathatunk. Utazó ügynökök számára a kisebb kijelzővel szerelt laptop praktikusabb lehet, ha csak néhány paramétert kell rögzíteni vagy lekérdezni a kijelző segítségével. Otthoni használatkor a laptophoz csatlakoztathatunk tv-t, vagy külső kijelzőt is.

Nagyméretű laptop kijelző

Grafikai, mérnöki programoknál például fontos, hogy nagy méretben lássuk a kijelzőt, hiszen egy kicsi, kompakt 10″ kijelzőn megterhelő lenne ez a munka. Ezek a pici gépek, amiket netbooknak is szokás hívni, tökéletesen alkalmas internetezésre, e-mailezésre, skype-olásra, hosszú akkumulátor idővel rendelkeznek, de nem teljes értékű számítógépek.

A nagyméretű laptop kijelzőn játszani és filmet nézni igazán kényelmes, azonban ennek megvan az energiaigénye is. Emiatt jó, ha állandóan kéznél van Dell, HP, vagy Asus laptop töltőnk,a mievel visszatölthetjük a felhasznált energiákat.

A laptop kijelző méretek közül tehát azt válasszuk, melyre a használat közben valóban szükségünk van, hiszen nem mindegy, hogy megmarad-e a laptop mobilitása, ugyanakkor látnunk is kell a munkánkhoz szükséges információkat, adatokat.

Kijelzők felbontása

A kijelző méreténél azonban nem érdemes leakadnunk vásárláskor, hiszen a kijelző felbontása is fontos lehet. A kijelző minőségét a méret, a pixelek száma és a panel típusa határozza meg. A pixel számból látjuk például, hogy egy kijelző HD (1366×768) vagy Full HD (1920×1080) felbontású, ami lényegében a kijelző “részletgazdagságát” mutatja. Kedvező trendnek tekinthető, hogy ma már egyre több belépőszintű gép esetében is a Full HD felbontású kijelzőket alkalmazzák a gyártók.

Kijelző betekintési szöge

A betekintési szög főképp a panel gyártási mechanikájának függvénye. Régebben számos gyengébb kijelző esetében volt tapasztalható, hogy csak szemből adott pontos képet. Ma már egy jó IPS panellel rendelkező laptop, akár 178°-os betekintési szöggel is rendelkezhet, vagyis a színek nem fognak torzulni akkor sem, ha oldalról, vagy felülről tekintünk a kijelzőre.

Összegezve:

A laptop választás során tehát a kijelző méret fontos tényező, de nem érdemes csak ez alapján választani. Amennyiben a megfelelő méretet sikerült meghatározni, mindenképp fordítsunk figyelmet a felbontásra, és a panel technológiára is, nehogy később érjen csalódás minket e téren.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140