Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Lithium-polymer akkumulátor

A lithium-polymer akkumulátorok bár egyelőre még nem olyan elterjedtek, mint az ionos típusok, de térnyerésük egyre nagyobb ütemben növekszik. Ennek a pozitív ütemnek számos oka van, gyártói és fogyasztói szempontból egyaránt. Az alábbi cikkben részletesen foglalkozunk a lithium polymer akkumulátorokkal, azok előnyeivel és használatukkal is.

Lithium polymer vs lithium ion akkumulátor

A lithium-ionos akkumulátorok közkedveltsége gyakran elfeledteti polymeres testvérének létét. Pedig a polymeres típus bizonyos elemekben magamögé utasítja az ismertebb típust.

A két típusú akkumulátor a használat szempontjából szinte teljesen megegyezőek. A Li-po akkumulátorok azonban csak 1971-ben váltak ismerté, a Li-ion technológia viszont már 1912 óta rendelkezésünkre áll.

A Li-ion technológia jóval olcsóbb, viszont ugyanazon kapacitás esetén nehezebb, mint a polymeres típus. Emellett további hátránya az ionos típusnak, hogy kevésbé tolerálja a magas hőmérsékletet. Meghibásodás esetén mindkettő típus okozhat könnyedén akár tüzet is, de az ilyen esetek minőségi termékek esetében ritkának számít.

Mára már egyértelmű, hogy Li-ion és Li-po akkumulátor típusokból használják a legtöbbet a gyártók: ez van ugyanis a mobilok, tabletek és notebookok többségében, az akkumulátoros fényképezőkben, a GPS-ekben, okosórákban, vagyis gyakorlatilag minden hordozható elektronikai eszközben.

Lithium-polymer akkumulátor előnye

A polymeres típus legnagyobb előnye az ionos változatokhoz képest, hogy nem vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz folyékony elektrolitot, helyette speciális polimer választja el az anódot és a katódot.

Ez a különbség a lithium-ion akkumulátorokhoz képest sokkal vékonyabb és jóval rugalmasabb cellákat eredményez, mivel nem kell vastag falú burkolattal védekezni a folyadék kifolyása ellen. Éppen ezért használják előszeretettel a könnyebb súly eléréshez például egyes üzleti laptopokban, melyeknél fontos a nagyobb teljesítmény és a könnyebb tömeg elérése.

Emellett a polymeres típus másik nagy előnye, hogy egységnyi tömegre vetítve a legtöbb elektromos energiát képesek tárolni. Ez főképp az üzleti és tartós felhasználásban növelheti a szerepét.

Lithium akkumulátorok hátránya

A közhiedelemmel ellentétben egyik típus nem igényel különösebb odafigyelést. Ugyanakkor arra érdemes  ügyelni kell, hogy ez a típus is a leggyorsabban úgy tehető tönkre, ha hagyjuk teljesen lemerülni.

Az „üres” akkut ilyenkor ajánlott feltölteni, mert az önkisülés miatt pár nap vagy pár hét leforgása alatt ténylegesen is lemerülhet az akku. Ebből adódik, hogy azokat az eszközöket, amelyeket nem használnunk, érdemes rendszeresen, legalább kéthavonta feltölteni. Ha viszont csak akkumulátor tárolásról van szó, nem készülékről, akkor a tároláshoz érdemes hűvös (de nem hideg) helyet választani és az akkut óvni kell a nedvességtől.

Lithium-polymer akkumulátor használata

Ahogy az ionos változatnál, úgy a polymeres esetében sem szükséges formázni akkumulátorunkat. Emiatt pedig nem szükséges később sem teljes lemerítési-feltöltési ciklusokat beiktatnunk. Polymer akkumulátorok esetén is a legjobb, ha konstans 20-80 százalék közötti szinten tartjuk töltöttségüket, így őrizve meg a minél hosszabb élettartamukat is.

Litium polimer akkumulátor töltése

Egy Li-poly akkumulátort minden esetben egy speciális áram/feszültség vezérlésű töltőkészülékkel kell tölteni. Ahhoz, hogy az egyes celláknál ne lépjen fel káros magas feszültség, szükséges bizonyos biztonságtechnikai eszközök megléte, melyet a töltőbe már gyárilag beépítenek.

Hogyan töltsük először a lithium-polymer akkumulátort?

Akár csak a Li-ion akkumulátorok esetén, a Li-poly akkumulátorok első töltésénél is hasonlóan kell eljárni. Vagyis véletlenül se süssük ki, vagy töltsük túl, mert azzal már az első töltés során károkat okozhatunk bennük.  Figyeljünk arra, hogy a töltöttségi szint mindig 20-80% között helyezkedjen el, mert így érhetjük el a legjobb teljesítményt és a leghosszabb életciklust.

Erről a folyamatról részletesebb információ a „Litium polimer akkumulátor első töltése” cikkben olvasható.

Magáról a lítium technológiáról a “Lítium akkumulátor technológiáról érthetően” című bejegyzésben olvasható részletesebb leírás.

Összegezve:

A polymer akkumulátorok tehát bizonyos tekintetben jobb felhasználhatóságot biztosítanak a gyártók és a fogyasztók számára is, de mivel gyártási költségük magasabb mint az ionos változatoké, ezért egyelőre csak a felsőbb kategóriájú berendezésekben találkozhatunk velük.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140