Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Litium polimer akkumulátor első töltése

A legtöbb modern készüléket lítiumos akkumulátorral látják el manapság. Ezek a modern technológiának köszönhetően már nem szorulnak teljes kisütésre és teljes feltöltésre sem az első bekapcsolás előtt, és utána sem. Viszont a litium polimer akkumulátor első töltése fontos lehet az energiacella későbbi életében, pontosan úgy, mint minden akkumulátor esetén.

Miért jó a Li-Poly akkumulátor?

A LiPo akkumulátorok a NiCd és NiMh akkumulátorokat váltották le a modellezésben. Bár ez utóbbiakat még gyártják, de már aligha találkozhatunk velük.

LiPo akkumulátorok előnyei:

  • azonos teljesítménynél lényegesen kisebb súly
  • megfelelő kezelés esetén hosszabb élettartam
  • kiegyensúlyozottabb feszültséggörbe (a lemerülésig magas feszültséget tud tartani)
  • nagyobb a leadott áram (nagyobb teljesítményre képes)
  • magasabb töltési áram (hamarabb fel lehet tölteni)

LiPo akkumulátorok hátránya:

A fent felsorolt előnyei mellett természetesen hátrányai is vannak a LiPo akksiknak. Nagyon érzékeny és szeszélyes szerkezeteknek tekinthetőek, főképp a Li-ion akkumulátorokhoz képest.

Emiatt sem túltölteni, sem túlmeríteni nem szabad őket. Ha ez mégis előfordul, akkor jó esetben csak egyszerűen elromlanak, szélsőséges esetben pedig ki is gyulladhatnak.

Éppen ezért használat folyamán olyan elektronikát kell alkalmazni ami nem engedi bizonyos szint alá merülni a feszültséget. A manapság használt szabályzók szinte mindegyike rendelkezik „LiPo védelemmel”. Ez annyit jelent, hogy a szabályzó bizonyos feszültség alatt automatikusan kikapcsol, ezzel óvva meg az akkumulátort a teljes merüléstől.

Töltéskor olyan töltővel kell rendelkezni, ami cellánként be tudja állítani a megfelelő feszültséget (balanszolás) ezzel elkerülendő a túltöltést.

Ezen szeszélyei mellett a LiPo akkumulátor nem viseli túl jól a mechanikai behatásokat sem. A cellái puha, zselés anyagot tartalmaznak, amely cellák ha összenyomódnak, kilyukadnak, stb. akkor szeretnek kigyulladni. Éppen ezért azautókban az úgynevezett „kemény tokos (HC – Hard Case)” akkumulátorokat szokták alkalmazni. Ezeknél maga az akkumulátor egy kemény tokba van csomagolva, hogy megvédje a cellákat az ütődésektől/nyomódásoktól.

Litium polimer akkumulátor töltése

Egy Li-poly akkumulátort minden esetben egy speciális áram/feszültség vezérlésű töltőkészülékkel kell tölteni. Ahhoz, hogy az egyes celláknál ne lépjen fel káros magas feszültség, a következő elektronikai segédeszközöket kell igénybe venni, melyek egyike többnyire már be van építve a töltő készülékbe is.

Balanszer:

Felügyeli minden egyes cella töltési feszültségét. Amennyiben egy cellánál a feszültség eléri a kritikus szintet a ballanszer a kialakításától függően vagy a kisüti a cellát, vagy az egyes cella töltése befejeződik. Ezzel az egyes cellák megvédhetőek a túltöltéstől.

Ekvalizer

Már a töltési folyamat kezdetén kiegyenlíti a cellák közötti eltérő feszültség értékeket az akkumulátoron belül. Ezáltal az egész töltési folyamat során teljesen azonos a cellák feszültsége.

Hogyan töltsük először?

Akár csak a Li-ion akkumulátorok esetén, a Li-poly akkumulátorok első töltésénél is hasonlóan kell eljárni. Vagyis véletlenül se süssük ki, vagy töltsük túl, mert azzal már az első töltés során károkat okozhatunk bennük. Erről olvashatsz korábbi bejegyzésünkben. Figyeljünk arra, hogy a töltési érték mindig 20-80% között helyezkedjen el, mert így érhetjük el a legjobb teljesítményt és a leghosszabb életciklust.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140