Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Mi a különbség a 2 cellás és 4 cellás laptop akkumulátor között?

Új akkumulátor vásárlása közben sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis milyen energiatárolóra is van szükséges pontosan. Az akkumulátor csere egy szervizben csupán néhány percet vesz igénybe, de nem árt tisztába kerülnünk néhány fontosabb információval, hogy például tudjuk mi a különbség a 2cellás és a 4 cellás laptop akkumulátorok között, vagy épp az akkumulátor teljesítményét illetően.

Laptop akkumulátor feszültsége

A laptop akkumulátorok feszültségét a benne található celláknak a száma határozza meg. A lítium-ion akkumulátorcella névleges feszültsége 3.6V, a cellák soros kapcsolásával érhető el a laptop működtetéséhez szüksége feszültségérték.

Laptop akkumulátor teljesítménye

Az akkumulátor teljesítményét amperórában (Ah) tünteti fel a gyártó, ebből a számból derül ki, hogy mennyi ideig tudjuk használni a laptopot töltés nélkül. Értelemszerűen a laptop fogyasztása függ attól is, hogy milyen intenzitással használjuk a memória, a merevlemez, a processzor és a videokártya teljesítményét.

Laptop akkumulátor cellatípusok

A kereskedelemben is kapható laptop akkumulátorok celláinak típusai: lítium-ion és lítium-polimer. A lítium-ion és a lítium-polimer akkumulátorok között nincs lényegi eltérés, de a technológia folyamatosan fejlődik, ezáltal az akkumulátorok is egyre jobb teljesítményt produkálnak.

Lítium-polimer akkumulátorok

A legfőbb különbség, hogy a lítium-polimer típusú akkumulátorok könnyebbek, valamint befoglaló méretük is kisebb ezért kisebb helyen több cella helyezhető el, így növelhetjük az akkumulátor kapacitását. A Li-Poly cellákkal szerelt akkumulátorok általában 500-600-szor lehet újratölteni anélkül, hogy ez teljesítménycsökkenést okozna.

A lítium-polimer akkumulátorok a lítium-ion akkumulátorokhoz képest lényegesen vékonyabbak és könnyebbek, de áruk magasabb, a megnövekedett kereslet miatt. Ezt az akkumulátortípust kis mérete és súlya miatt bármilyen eszközben használhatjuk, ezért rendkívül népszerű.

Lítium-polimer akkumulátorok

Li-Ion akkumulátorok előnyére válik, hogy több újratöltést bírnak ki a működési idő csökkenése nélkül, ez akár 1000 db töltést is jelenthet, persze minden esetben oda kell figyelnünk, hogy betartsuk az akkumulátorok működési feltételeit.

A lítium-ion cellák jelenleg sokkal inkább elterjedtek és olcsóságuk miatt közkedveltebbek is, a korábban használt akkumulátorcellákhoz képest teljesítménycsökkenésük, és a memória effektus elhanyagolható.

2-4 cellás laptop akkumulátorok

Ez az akkumulátor típus alacsony teljesítményű a relatív kevés cella számnak köszönhetően. Ennek a típusnak az előnye, hogy relatíve könnyű és olcsó. Olyan laptopokban használatos, melyek üzemidejük nagy részében elektromos tápellátást kapnak. Az akkumulátor típusa nem befolyásolja a laptop formáját tervezéskor, használhatjuk internetezésre, elektronikus levelezésre és szövegszerkesztésre, a laptop energiagazdálkodását takarékos üzemmódra állítva. Ilyen kis méretű akkumulátorokkal többnyire a kompakt noteszgépekben találkozhatunk, illetve azokban amelyeket kifejezetten alacsony teljesítményre terveztek.

5-6 cellás laptop akkumulátorok

Ezt már tekinthetjük közepes teljesítményű akkumulátor típusnak. Sokkal kiegyensúlyozottabb méret és teljesítmény konstrukció, megfizethető áron. Olyankor alkalmazzák ezt a laptop akkumulátor típust, ha a számítógépet hosszabb ideig szükséges autonóm üzemmódban használni, az elektromos hálózattól távol használni. Ez a modell lehetővé teszi hosszabb idő intervallumban az internetezés és szövegszerkesztés mellett a zenehallgatást, fényképek letöltését és megjelenítését.

7-9 cellás laptop akkumulátorok

Nagy teljesítményű laptop akkumulátor típus, ez a típusa hosszú ideig képes üzemben tartani a számítógépet töltés nélkül is. Olyankor használják, ha a laptop teljesítményének maximális kihasználására van szükség hosszabb ideig olyan helyen, ahol nincs lehetőség hálózati áram vételezésére. Ez már alkalmas hosszabb üzleti prezentációk, multimédiás bemutatók lejátszására, filmnézésre és videojáték futtatására is. Ez az akkumulátor jelentősen befolyásolja a laptop formáját és súlyát is nagy mértékben megnöveli.

Akkumulátorok esetén érdemes tehát megjegyezni, hogy a cella szám egy jó kiindulási alap lehet, de nem szentírás, hogy a nagyobb mindig jobb. Fontos, hogy mindig vegyük figyelembe, az adott akkumulátor feszültségét és teljesítményét és az ellátandó eszköz energiaigényét, hiszen ezek mind sokat nyomnak a latba. Emellett sokat számít maga a mindennapos használat mikéntje is. Erről korábban a “Mitől függ a laptop akkumulátor élettartama?” című bejegyzésben értekeztünk.

Új laptop akkumulátor vásárlása előtt ezért mindenképp járjunk utána ezeknek a témáknak és ha kell forduljunk szakemberhez.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140