Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Mitől függ a laptop akkumulátor élettartama?

Ahogy fejlődik a technológia, noteszgépeinket a gyártók egyre kisebb energiacellákkal látják el, miközben az üzemidejük folyamatosan növekszik. Sajnos azonban elmondható, hogy ahogy a legtöbb elektronikai eszköz, úgy a laptop akkumulátorok sem örök életűek és előbb-utóbb cserére szorulhatnak majd.

Akkumulátor fajták

Hordozható gépeinkben, legyen szó laptopról, tabletről, telefonról szinte biztos, hogy Li-ion ill. Li-Polymer akkumulátorral rendelkezik. Ezek működési elvével nem untatnánk senkit sem, a lényeg, hogy ezekben az energia cellákban folyamatosan energia tárolódik, mindezt úgy, hogy a hálózatból felvett villamos energiát, vegyi energiává alakítják. Ezt a vegyi energiát képesek huzamosabb ideig tárolni, majd amikor szükséges képesek visszaalakítani villamos energiává.

A két technológia között használat szempontjából szinte semmi különbség sincs, a Li-ion azonban olcsóbb, viszont azonos kapacitás esetén nehezebb és a magas hőmérsékletet is kevésbé tolerálja.

Fontos még megemlítenünk azt a tévhitet, hogy az akkumulátorokat használat előtt szükséges „formázni”, vagyis első alkalommal 12 órán át tölteni, majd teljesen lemeríteni és ezt legalább kétszer megismételni. Ez a rossz berögződés, még a régi nikkel alapú Ni-MH vagy Ni-Cd típusú akkumulátorok használatára vezethető vissza, melyeket régebben a telefonok többségében használtak. Ezek az akkumulátor típusok az ún. „memória-effektus” miatt érzékenyek voltak a rátöltésre és így a kapacitásuk is gyorsan csökkenhetett. A lítium alapú akkumulátorokra azonban a rátöltés semmilyen hatással sincs, sőt leginkább a 20-80% közötti töltöttségi értéket hálálják meg a legjobban.

laptop-akkumulatorok-asztalon

Mitől függ az akkumulátor élettartama?

A Li-ion és Li-po akkumulátorokat nem kell formázni, nem kell őket gondozni, nem kell később sem teljes lemerítési/felöltési ciklusokat beiktatni, ráadásul bármikor lehet őket tölteni. Mégis akkor mitől fordulhat elő az, hogy egyes akkumulátorok élettartama rövidebb, mint másoké?

Cella szám

Az egyik fontos ismérv egy akkumulátor esetében a benne található cella szám. Manapság beszélhetünk 2, 3, 4, 6, 8, 9, sőt 12 cellás akkumulátorokról is. Természetesen minél több cella található egy energia tárolóban annál hosszabb az üzemideje, hiszen több cella, több energiát képes tárolni. Erről olvashatsz a kicsit bővebben a “Mi a különbség a 2 cellás és 4 cellás laptop akkumulátor között?” című cikkünkben.

Kapacitás

A cella szám mellett meghatározó specifikáció még, hogy mekkora kapacitása van az adott akkumulátornak. Ezt a gyártók mAh-ban határozzák meg. Az akkumulátorok kapacitásának mértékegysége a mAh (milliAmperóra). Ez jelöli a tárolt elektromos töltés mennyiségét, tulajdonképpen ezt „fogyasztja” az eszközünk.

A fenti két specifikáció már nagyban befolyásolja akkumulátorunk teljesítményét és élettartamát is, de ezen felül még jó pár külső körülmény is hatással lehet az energiatárolókra.

Kijelző méret és fényerő

A noteszgépek kijelzőjéről elmondható, hogy bár már ezek is egyre takarékosabbak, de folyamatos energia igényük van. Ezt természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen fényerővel használjuk őket. Egy folyamatosan maximum fényerőn használt laptop jobban igénybe veszi az akksikat. Emellett nem elhanyagolható a kijelző mérete sem, talán nem meglepő, hogy egy kisebb kijelzővel ellátott gép nem vesz fel annyi energiát a kijelző működtetésére.

Hardveres energia felhasználás

A kijelzőn túl természetesen minden egyéb a noteszgépek működéséhez szükséges alkatrész (processzor, merevlemez, hűtés, stb.) is befolyásolja az akkumulátor tartósságát. Az ún. „gamer laptopok” egyértelműen több energiát képesek fogyasztani, mint egy átlag felhasználásra szánt szerényebb konfigurációjú irodai gép.

Nem mindegy a gyártó sem

Egyértelműen kijelenthető, hogy bizony nem mindegy a laptop és a gyártott akkumulátor márkára sem. Érdekes módon megfigyelhető, hogy azonos hardverkonfigurációjú, de különböző gyártmányú notebookok esetén is hatalmas eltérés lehet az akkumulátor üzemidő tekintetében. Ennek oka, hogy gyártók maguk is konfigurálják a gép egyes alkotó elemeit, ami így az energia felhasználást is módosíthatja.

Figyeljünk a hőmérsékletre

Főképp a Li-ion akkumulátorok esetén szenteljünk kiemelt figyelmet az akkumulátort körülvevő környezet hőmérsékletére. Nagy igénybevételű feladatok esetén a processzor, a merevlemez, és a videokártya is hőt generál, így a laptopunk belsejében akár 80 fokra is felszökhet a hőmérséklet, ami viszont rossz hatással van az energiacellák élettartamára.

Sose merítsük le teljesen

A modern akkumulátorok halálát jelenti, ha azokat teljesen lemerítjük. Amennyiben odáig jutunk, hogy gépünk már nem vesz fel energiát és kikapcsol az még nem jelent azonnali problémát. Ez azért lehetséges, mert egyfajta elővigyázatosságból az akkumulátorban még mindig marad minimális energia. Azonban fontos, hogy a töltést minél előbb kezdjük meg, mert ha az a minimális tartalék feszültség is elillan, akkor azzal akár tönkre is tehetjük az akkumulátort.

Tartsuk tisztán gépünket

Gyakran az is jó hatással lehet az akkumulátor élettartamára, ha a készüléket folyamatosan tisztán tartjuk. Erre azért van szükség, mert az esetleges szennyeződések, főleg a belső részeken, (pl.: hűtőventilátor) növelheti a számítógép energia felvételét.

Távolítsuk el az akkumulátort, ha kell

Ha nem használjuk az akkumulátort hosszabb ideig, akkor (amennyiben lehetséges) távolítsuk el azt a notebookból. Ez azért fontos, mert a laptop még kikapcsolt állapotban is folyamatosan meríti az akkumulátort. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a töltöttsége legalább 40%-on legyen, időről időre ellenőrizzük és ha szükséges töltsük újra. Sose hagyjuk, hogy 5% alá kerüljön a töltöttségi szint. Emellett érdemes száraz, hűvös, árnyékos, és a közvetlen napténytől védett helyen tárolni, ezzel is óvva élettartamát. A tárolásról bővebben a “Laptop akkumulátor tárolása” című cikkünkben olvashattok.

Mindig a saját töltőjét használjuk

Fontos, hogy töltéskor csakis az akkumulátorhoz adott töltő használjuk, ennek oka hogy gyakran még az azonos gyártó által forgalmazott akkumulátorok és töltőik sem ugyanazon feszültséget adják le, így egy nem megfelelő töltő használata nagyban károsíthatja akkumulátorunkat.

Egyéb meghibásodások kezelés

Előfordulhatnak egyéb meghibásodások is, amelyek azt sugallhatják, hogy laptopunk akkumulátora tönkre ment, vagy élete végéhez közelít, de nem szükséges rögtön a legrosszabbakra gondolni. ezek az okokat összeszedtünk a „Miért nem tölt a laptop akkumulátor” című bejegyzésben.

Gyári, vagy utángyártott?

Sajnos a legnagyobb odafigyelés mellett is több mint valószínű, hogy laptopunk akkumulátora lesz az első mely csereéretté válik. Ennek oka, hogy átlagosan ezeknek az alkatrészeknek az élettartama 1-3 év. A gyártók adatai szerint nagyjából 1 év alatt 20%-kal csökken az akkumulátor kapacitása, tehát a laptop működési üzemideje. Amennyiben eljön a csere ideje, választhatunk a gyári, vagy az utángyártott akkumulátorok között.

A gyári új akkumulátorok közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben új cellákat tartalmaznak. Az utángyártott akkuk a gyártótól független gyárakban készülnek, új cellák felhasználásával. Fontos leszögezni, hogy utángyártott akkumulátorok között óriási különbségek lehetnek. Éppen ezért óvakodjunk a feltűnően olcsó 5-8.000 Ft-os termékektől.

A megfelelő minőségű utángyártott akkumulátorok szinte mindenben megegyeznek a gyári verziókkal, mind minőségben, mind élettartamban és töltési ciklusban. Azonban az utángyártott cellák esetén a gyárihoz képest akár 110%-os lehet a kapacitás.

Összegezve:

  • ne felejtsük, hogy akkumulátorunk élettartama véges (átlagosan 1-3 év)
  • SOSE hagyjuk teljesen lemerülni
  • kerüljük a teljes feltöltést is
  • MINDIG az akkumulátor saját töltőjét használjuk
  • figyeljünk a laptop belső hőmérsékletére és ha kel inkább távolítsuk el a laptopról

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140