Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Miért nem tölt a laptop akkumulátor?

Mindannyiunk egyik rémálma, hogy az otthoni, vagy akár üzleti célra használt laptopunkkal történik valami. Egy-egy hiba üzenetnél, vagy nehézkesebb indulásnál már rögtön a horribilis javítási költségek sejlenek fel szemünk előtt. Ennek oka, hogy már régóta tudjuk, ami elromolhat az valószínűleg el is romlik egyszer, de nem feltétlenül kell egyből a fejünkhöz kapnunk, főleg ha laptopunk akkumulátoráról van szó.

Akkumulátor működése

Nem is gondolnánk, de hordozható gépeink legtöbbször igénybe vett alkatrésze azok energiatároló alkatrésze. Az akkumulátorok folyamatosan energiát tárolnak, mindezt úgy, hogy a hálózatból felvett villamos energiát, vegyi energiává alakítják. Ezt a vegyi energiát képesek huzamosabb ideig tárolni, majd amikor szükséges képesek visszaalakítani villamos energiává.

Amikor az akkumulátor egy fogyasztót ellát energiával, tulajdonképpen úgy működik, mint egy galvánelem és a benne található elektródáinak anyaga átalakul, a kezdeti feszültség csökkenni kezd, míg teljesen kisütött állapotba nem kerül. Az akkumulátor töltésekkor ez a vegyi folyamat fordított irányban megy végbe, az elektródák pedig visszakerülnek eredeti állapotukba.

Az akkumulátorokról köztudott, hogy a túltöltés éppúgy tönkreteheti őket, mint a megengedettnél nagyobb kisütés.

A sérült töltő szintén hozzájárulhat az akkumulátor meghibásodásához, Erről a “Javított laptop töltő veszélyei” című cikkben található néhány plusz információ.

„Csatlakoztatva, nem töltődik”

Az élettartam csökkenésen kívül sokszor találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy egyik napról a másikra a fenti üzenetet adja tudtunkra szeretett laptopunk. Az e fajta hibajelenség származhat hardveres, vagy akár szoftveres problémából is. Ráadásul nem csak az idősebb akkumulátoroknál, de az újabb korábban teljesen hibátlanul működő akkumulátoroknál is előfordulhat ez a jelenség.

Amikor hosszabb ideig nem használjuk laptopunkat, akkor könnyen előfordulhat, hogy az akku így is lemerül. hiszen kikapcsolt állapotban is természetes, hogy az akkumulátor némi töltöttséget veszít. Ez nagyban függ a típustól, kortól, használtság mértékétől. Egy hibás akkumulátor esetén ezek még inkább, hatványozottan közrejátszanak.  

laptop-akksik

Mi a teendő?

Amikor az akku nem tölt, vagy laptopunk nem érzékeli, és energiaellátási gondunk adódik, érdemes bevetnünk pár házi praktikát, amivel könnyen lehet, hogy orvosolhatjuk gépünk bajait.

Távolítsuk el az akkumulátort

A legelső amit ilyenkor tehetünk, hogy laptopunkat kikapcsolt állapotban leválasztjuk, a tápkábelről. Ezt követően, amennyiben az akkumulátor cserélhető, távolítsuk el a laptopból azt is, majd a bekapcsoló gomb nyomva tartását követően (legalább 30 másodperc) újra csatlakoztathatjuk az akkumulátort. Nem cserélhető akkumulátorok esetén erre az esetre egy kisebb méretű „Reset” gombot keressünk. Mielőtt azonban visszahelyeznénk az akkut győződjünk meg róla, hogy az egymással érintkező felületek a számítógép és az akkumulátor oldaláról is tiszták legyenek, hiszen ezen keresztül zajlik az áramellátás.

Keressük a hibát

Gyakori külső hibaforrás lehet még magának a tápkábelnek a hibája. Ez lehet egy nehezebben látható törés, mely meggátolja a feszültség eljutását, külső sérülés, mely szintén hasonló hatást válthat ki. Erről és hasonló hibákról még a “Mi a teendő, ha a laptop akkumulátor nem veszi fel a töltést? ” című bejegyzésünkben olvashatsz.

Ezen felül vessünk pár pillantást az adapterre is. Miután bedugjuk a tápegységet a laptopba, egy kis állapot jelző lámpának kell visszajelzést adnia számunkra. Amennyiben ez a lámpa a csatlakoztatást követően sötét marad, könnyen elképzelhető, hogy adapter meghibásodással állunk szemben.

Továbbá érdemes még próbálkozni azzal, hogy a laptopot akkumulátor nélkül próbáljuk elindítani. Amennyiben használható akkumulátor nélkül is, akkor nagy eséllyel az akkumulátor a hibás.

Akkumulátor javítása szoftverrel

 Amikor egyik hardveres trükk sem működik, akkor fordulhatunk szoftveres segítséghez. Legelőször a Windows egyik programjával a Microsoft ACPI Complicant Control Method Battery-vel érdemes kezdenünk. Ez a program felel azért, hogy a laptopunk működtetni tudja az akkumulátort és az egyéb ehhez köthető funkciókat. Előfordulhat, hogy valamilyen okból a program hibásodik meg, vagy nem úgy kezeli a hardvereket mint kellene. Ennek legjobb orvoslása, ha az említett szoftvert töröljük gépünkről és újratelepítjük.

Fontos azonban, hogy a Microsoft AC Adapter drivert vagy más ACPI illesztőt ne töröljük, csakis a már említett Microsoft ACPI Complicant Control Method Battery szoftvert. Ezek után ellenőrizzük, hogy laptopunk elkezdett-e tölteni.

Akkumulátor felújítás házilag

Emellett lehet trükközni még egyéb házi akkumulátor felújítási praktikákkal is, de tartsuk szem előtt, hogy ezek lehet, hogy hasztalanok lesznek, vagy akár még egyéb kárt is tehetnek laptopunkban és annak akkumulátorában. Éppen ezért senkinek sem ajánljuk, hogy a „csináld magad” módszereket.

Elromlott akkumulátor

Sajnos vannak esetek, amikor hiába minden trükk, már nem tudunk életet lehelni laptopunk akkumulátorába. Ez minél idősebb egy akkumulátor annál valószínűbb, 2-3 éves készülékek esetén már jelentősen csökken az élettartam, kapacitás és ezzel szemben nő a meghibásodás valószínűsége. Ahhoz, hogy laptopunk akkumulátora minél tovább működőképes maradhasson a “Mitől függ a laptop akkumulátor élettartama?” című bejegyzésben olvashatsz.

Szerencsére az akkumulátor gépünk egy olyan alkatrésze, mely többnyire a könnyen cserélhető kategóriába tartozik. Amennyiben úgy látjuk életútjának végéhez ért gépünk akkumulátora, érdemes megfontolni annak cseréjét. Csere esetén kifejezetten ügyeljünk arra, hogy a laptopunkkal kompatibilis alkatrészt vásároljunk.

Összegezve

  • hiba esetén először keressük a hardverben a hibát (akkumulátor, kábel, adapter)
  • ha megtaláltuk a hibát, próbáljuk orvosolni (koszos alkatrészek tisztítása, illesztő szoftver újrakonfigurálása)
  • kerüljük a házi barkácsolást
  • elromlott akkumulátor esetén, nyugodtan cseréljünk akkumulátor, de ügyeljünk a kompatibilitásra

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140