Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Egyéb

A Toshiba története

A Toshiba név bizonyára sokak számára ismerősen csenghet, hiszen a számítógépek és laptopok piacán is régóta képviseltetik magukat. A Toshiba története azonban még a számítógépek előtti időkre nyúlik vissza, de mint oly sok cég, ez is hullámvölgyekkel tarkított úton jutott el a ma piacvezetők csoportjába.

A Toshiba előtörténete

A Toshiba vállalat története egészen 1873-ig nyúlik vissza, amikor is a Japán modernizálásért felelős minisztérium Hisashige Tanakát bízta meg távírók kifejlesztésével. A növekvő igények kiszolgálása érdekében Tanaka 1875-ben gyárat húzott fel Tokióban, melynek neve Tanaka Műszaki Vállalat lett, később (1893-ban) pedig Shibaura Műszaki Vállalatra nevezték át. Ez a gyár volt a későbbi Toshiba egyik alappillére.

A másik alappillér a szintén tokiói Hakunetsu-sha, későbbi nevén (Tokyo Denki) volt, mely 1880-tól izzólámpa gyártással foglalkozott. Ennek alapítója az az Ichisuke Fujioka, aki az első japán ívlámpát fejlesztette ki egyetemi évei alatt 1887-ben.

A Toshiba létrejötte

1939-ben a Shibaura Műszaki Vállalat és a Tokyo Denki vállalatok összeolvadtak, így jött létre a Tokyo Shibaura (a ma ismert Toshiba alapja). A 40-es években, a háborús időszakban és annak végéig a vállalat igen gyorsan növekedett, köszönhetően a növekvő katonai igényeknek, melyek java részét tették ki a rádiók és vákuumcsövek.

A háború utáni időszakban az újjáépítés részeként a Toshiba ismét az elektromos nehézgépek irányába, majd a kisebb elektromos eszközök gyártása felé fordult. Ez egészen 1957-ig tartott, ezután következett csak az igazi áttörés, ami a japán gazdaság meglódulásának volt köszönhető és tartott mintegy 15 éven keresztül.

Ezekben az években az elektronikai ipar és a telekommunikáció villámgyors ütemű fejlődésnek indult, ennek pedig szerves része volt a Toshiba. Számos eredeti termékkel és ötlettel rukkoltak elő, beindultak a tengerentúli és nemzetközi eladások is, így rohamos ütemben tudtak fejlődni és terjeszkedni.

Ez az állapot 1973-ig, az olajválságig tartott, de az ezt követő időszakot is sikeresen vette a vállalat, sőt rengeteget invesztált kutatásba és fejlesztésbe. Mindeközben a Toshiba név is kezdett begyűrűzni a köztudatba, hiszen a nevet 1979-ben elkezdték használni, 1984-ben pedig hivatalosan is felvették.

Toshiba innovációk

A 80-es évektől kezdve a vállalat már meglehetősen széles körben tevékenykedett. Az első flashmemóriák is az ő nevükhöz fűzhetőek, de jelentőst részt vállaltak a CNC gépek, tévék, mikrók, MRI gépek, videotelefonok és szövegszerkesztők gyártásában, sőt részt vettek a DVD szabvány kifejlesztésében és a 80-as években már notebookkal is foglalkoztak.

Ennek hozományaként jött létre az első PC kompatibilis laptop is. Az 1985-ben bemutatott Toshiba T1100 volt minden kétséget kizáróan az első, igazán nagy sikert arató laptop előd. Az egész laptop mindössze négy kiló volt, 640 x 200-as grafikus kijelzővel rendelkezett, amin már a 80 x 25 karakteres képernyő kényelmesen elfért. 8088-as processzor hajtotta, 256 Kbyte memória volt benne, és egy 3,5″-ös floppy drive. A Toshiba szerint 8 órát bírt ki egy töltéssel, vagyis a Toshiba laptop töltők és akkumulátorok akkoriban is jól szerepeltek.

1996 áprilisában debütált a piacon a Toshiba Libretto 20, a világ első PC-kompatibilis mini-notebookja. Ez a készülék mindössze akkora volt, mint egy videokazetta és kevesebb, mint 1 kilogrammot nyomott. Az apró számítógépet 75 MHz-es AMD486 processzor működtette, ezen felül a gép alapkiépítésben 8 Mbyte memóriát és 270 Mbyte-os merevlemezt tartalmazott. A 6,1 hüvelyk átlójú színes TFT kijelző legfeljebb 640×480 pixel és 65 ezer színárnyalat megjelenítésére volt képes. A Libretto család tagjait eleinte csak Japánban lehetett kapni, később az Egyesült Államokban és Európában is piacra dobták őket.

A Toshiba jelenleg

A Toshiba konszern napjainkban 590-nél is több céget számláló nemzetközi hálózattal rendelkezik, világszerte mintegy 206 ezer dolgozót foglalkoztat, az éves árbevétele pedig meghaladja a 61 milliárd dollárt is.

Összegezve:

A Toshiba tehát nem véletlenül tartozik ma is a piaci élvonalba. Ráadásul a cég nem csak egy- két téren, hanem az elektronikai ipar számos területén képviselteti magát, innovatív megoldásokkal, amiknek hála képesek újból és újból megújulni és növekedni.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140