Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop töltő

Univerzális laptoptöltő használata

Mai felgyorsult világunkban az univerzális eszközök egyre nagyobb teret nyernek. Az okos televíziók által lehetőségünk van internetezni, vagy filmet nézni. Az újabb telefonok segítségével pedig már akár házunk különböző berendezéseit is irányíthatjuk. Csakhogy az univerzalitás nem minden esetben jelent feltétlen előnyöket. Laptopjaink esetében általában egyszerű egy fejes töltőt kapunk, hogy tölthessük őket, azonban a piacon megtalálhatóak az úgynevezett univerzális laptoptöltők is. Az alábbiakban ezeknek az univerzális laptoptöltőknek a használatával, előnyeivel és hátrányaival foglalkozunk.

Univerzális töltő fogalma

Az univerzális laptop töltő fogalma szerint ilyen típusnak tekinthetjük azt a fajta töltőeszközt, amelyen a kimenetei feszültség többfajta értékre állítható és emellett cserélhető csatlakozó fejei vannak, így több laptop típushoz is felhasználhatók a töltési folyamathoz.

Mire figyeljünk univerzális töltő használatakor?

Tekintettel arra, hogy egy konfigurálható eszközről van szó, mely esetében az ember állítja be a szükséges paramétereket mindenképp fokozott odafigyelést igényel a megfelelő töltő kiválasztása. Az alábbi két dologra mindenképp ügyeljünk, az anyagi kár elkerülése végett:

  • kimeneti feszültség
  • töltőfej megválasztása

Univerzális töltő kimeneti feszültsége

Már az állítható kimeneti feszültségből is érződik töltők esetén az univerzalizmusból eredő legnagyobb baj. Ennek eredményeként az egyszerű, laikus, szakértelemmel nem rendelkező felhasználónak saját magának kell megválasztania milyen feszültség is érje a csatlakoztatott laptopot.

Azonban egy hibásan, vagy figyelmetlenül beállított feszültség nagyon könnyen tönkre teheti laptopunkat, így az univerzális töltővel gondolatban megspórolt pénzünk könnyedén az enyészeté lehet percek alatt.

Univerzális töltőfej megválasztása

További veszélyforrást jelent laptopunk számára a helytelenül megválasztott töltőfej is. Ez azért jelenthet galibát, mert az egyes gyártók által használt töltőfejek gyakran csak tizedmilliméterekben térnek el egymástól.

A megfelelő töltő kiválasztásáról a „Hogyan válasszunk laptop töltőt?” című korábbi bejegyzésben olvasható néhány hasznos információ.

Az univerzális töltők használata tehát magas fokú odafigyelést és szakértelmet kíván. Egy apró figyelmetlenség könnyedén jelentős kárt okozhat laptopunkban, aminek javítása szinte biztos, hogy jelentős költséggel fog járni.

Megéri univerzális töltőt használni?

Elsőre bár kecsegtető lehet egyetlen töltőt használnunk annak sokrétűsége miatt, de jelentős kockázatot is magában rejt ez a látszólagos előny. Ezért ha úgy érezzük nem rendelkezünk a szükséges tudással az univerzális töltő használatához, akkor inkább azt javasoljuk, hogy az adott laptophoz tartozó saját töltő berendezését használjuk, vagy keressünk utángyártott töltőt megbízható forrásból. Ezzel jelentős anyagi károktól óvhatjuk meg saját magunkat.

Gyári, vagy utángyártott töltő?

A gyári töltők minden esetben közvetlenül a gyártótól származnak és teljesen megbízhatóak a beépített biztonsági funkciók miatt. Az utángyártott töltők ettől mindössze annyiban térnek el, hogy a gyártótól független gyárakban készülnek, de szintén rendelkeznek az előírt biztonsági elemekkel.

Fontos leszögezni, hogy utángyártott töltők árában és ezzel együtt minőségében is óriási különbségek lehetnek. Éppen ezért óvakodjunk a gyanúsan olcsó 4-8.000 Ft-os termékektől.

Ehhez a témához szorosan kapcsolódva érdemes elolvasni a”Gyári vs utángyártott akkumulátor” című bejegyzésünket is.

Összefoglalva:

Az univerzális töltők használatát tehát kerüljük, ha nem vagyunk tisztában laptopunk és annak akkumulátorának paramétereivel. Ráadásul az univerzális töltőt mindig nagy odafigyeléssel használjuk, de ha lehetőségünk van rá, inkább részesítsük előnyben a gyári, vagy utángyártott töltőket, amik nagyobb üzembiztonsággal rendelkeznek a mindennapok során.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140