Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Egyéb

Hány évig működik egy laptop?

Amikor újonnan vásárolunk egy laptopot, akkor az jelentős beruházásnak mondható, hiszen már egy belépő szintű gépért is elkérhetnek akár 100.000 Ft-ot is. Éppen ezért érthető, hogy kezdetben mindenki igyekszik óvni hordozható gépét még a széltől is, ám idővel a legnagyobb óvás ellenére is elérheti az adott laptop életútjának végét. Arra a kérdésre, hogy hány évig működik egy laptop nehéz konkrét választ adni, de az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ehhez kapcsolódó információt.

Mi befolyásolja egy laptop élettartamát?

A laptop élettartamát alapvetően két fő dolog határozza meg:

  • váratlan külső tényezők, behatások (főképp balesetek) kivédése
  • technológiai elöregedés

Üzleti laptopok élettartama

A kifejezetten drága laptopok, mint például az üzleti kategóriás gépek alapvetően mindkét fenti szempontból jól teljesítenek, hiszen számos védelemmel ellátják őket, valamint a technológia paramétereik is több évig használható gépekké teszik őket.

Gamer laptopok élettartama

A gamer laptopok az üzleti gépekhez hasonlóan jól ellenállnak a váratlan helyzeteknek, és a technológiai öregedésnek is. Ugyanakkor mivel felhasználási területük alapvetően teljesítmény igényesebb ezért, az adott felhasználó valószínűleg hamarabb fogja lecserélni, minthogy a teljesítménye drasztikusan visszaesne.

Közép- és belépőszintű laptopok élettartama

Egy olcsóbb, közép- illetve belépő szintű gép viszonylag gyorsan tönkremehet, míg egy felső kategóriás üzleti laptop akár 8 év múlva is eladható állapotban maradhat. Ennek oka, hogy előbbiekből jellemzően kispórolják a felsőbb kategóriák biztonsági megoldásait, valamint ezeknél már a vásárláskor bizonyos szintű kompromisszumra van szükség, hiszen nem adnak csúcsteljesítményt sem. Emiatt pedig a technológia öregedés is hamarabb jelentkezhet, mint egy felsőbb kategóriás gépnél.

Laptopok technológiai élettartama

A technológiai élettartam attól is függ, hogy mire használjuk az adott gépet. Ahogy a különböző programokból egyre jönnek ki az újabb és újabb változatok, úgy lesznek általában erőforrás-igényesebbek is, erre tökéletes példa a Google Chrome böngészője, aminek memória igénye alaposan megugrott az utóbbi 10 évben.

Emiatt az adott gép is egyre lassabban fog működni, kivéve ha megmaradunk a régebbi programverzióknál, ami azonban biztonsági problémákat vethet fel, és egy idő után más gondok is jelentkeznek, túl régi böngészőkkel például nem működnek a modern weblapok.

A laptop hardverek élettartama

Bár összességében egy laptop élettartamát nehéz előre meghatározni, de az egyes hardveres elemek esetében az átlagélettartam előrevetíti, hogy mire is számíthatunk a hordozható gépek működése terén. E téren az alábbi élettartamokkal érdemes kalkulálnunk:

  • akkumulátor: 1-2 év
  • merevlemez: 3-5 év
  • memória: 3-5 év
  • kijelző: 20 év
  • alaplap: 7-8 év
  • chipek, videokártya: 3-5 év.

Laptop élettartamának meghosszabbítása

Amennyiben úgy érezzük, hogy laptopunk felett eljárt az idő, akkor még nem feltétlenül érdemes új gép után nézni, hanem próbálkozhatunk az egyes részegységek cseréjével is. Egy akkumulátor Lenovohoz, ASUS-hoz, vagy bármely ismert márkához, nem eget rengető befektetés, ellenben az üzemidő így könnyen meghosszabbítható.

A merevlemez, vagy memória cseréjével, vagy bővítésével a rendszer működése gyorsítható fel érzékelhetően, ami még pár évvel meghosszabbíthatja a hasznos élettartamát egy gépenek.

Például, amennyiben minden bevetünk és lejjebb adunk a teljesítménybeli elvárásainkból is, akkor egy több, mint tíz éves laptop is használható lehet böngészésre, a kellő modernizálást követően.

A fentiek alapján egy átlagos laptop esetében 5-6 évvel, egy felső kategóriás üzleti gép esetén akár 8-9 évvel is lehet számolni, de mindezt természetesen befolyásolja, hogy mire használjuk a gépet és mennyire fontos számunkra a sebesség.

Összegezve:

Tehát egy átlagos laptop esetében 5-6 évvel, egy felső kategóriás üzleti gép esetén akár 8-9 évvel is lehet számolni élettartam terén, de mindezt természetesen befolyásolja, hogy mire használjuk a gépet és mennyire fontos számunkra a sebesség.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140