Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Egyéb

Miért melegszik a laptop?

A modern, nagy teljesítményű laptopokkal együtt jár a hőtermelés. Persze minden készülékben fejlett hűtési rendszer működik. Ha ennek ellenére mégis melegszik az eszköz, annak jobb hamar utánajárni. Az túlzott melegedés akár hardver-károkat is okozhat. A következőkben elmagyarázzuk a probléma leggyakoribb okait és megoldási javaslatokat kínálunk.

A laptop hűtési rendszere

A melegedés elsődleges okának megértéséhez érdemes egy pillantást vetni a hűtési rendszerre.

A hűtési rendszer működése

A laptop processzora (CPU) és a videochip (GPU) működése során hőt termel. Ezt ellensúlyozza a hűtőrendszer. Ennek részei a hőelvezető cső (heatsink), hűtőpaszta (thermal paste) és a ventilátor (fan). A laptop ventilátora az egyik oldalon beszívja a külső környezet levegőjét. A levegő végighalad a hetsinken, hőt vesz fel, majd a másik oldalon melegebb levegő távozik. Akkor van baj, ha ezt a folyamatot bármi akadályozza.

Miért nem működik jól a hűtési rendszer?

A laptop hűtési rendszerének legnagyobb ellensége a por. Az eszköz belsejében nagyon helytakarékos az alkatrészek elhelyezése. Ez az oka, hogy az idővel összegyűlő por nagy gondot okozhat. A ventilátorba kerülve lassítja vagy teljesen blokkolja annak működését. De a heatsink lamellája is feltöltődhet porral.

Intő jelek

A fenti esetre a következő – fokozatosan megjelenő – jelekből következtethetsz.

  1. Hangos a laptop ventilátora (hiszen magasabb fordulatszámon pörög, hogy a por miatti lemaradását behozza).
  2. Pár hónap elteltével erős melegedésre figyelsz fel (a hűtés kezdi felmondani a szolgálatot).
  3. Lassul a gép működése (a CPU lassabban működik, hiszen hűtése nem megfelelő).
  4. A laptop túlmelegszik és lekapcsol.
  5. Végső esetben az alaplapon lévő chipek forrasztási pontjai elengednek. Az eszköz már nem használható.

A hűtési rendszer védelme

A fenti lavina hihetetlenül egyszerűen megelőzhető. Évente legalább egyszer vidd el géped a szervizbe, hogy kitisztítsák. Meglepődnél, mennyi összetömörült por távozik ilyenkor belőle.

További tanácsok melegedés ellen

  • Mindig egyenes, kemény felületen használd az eszközt.
  • Ne használd szőnyegen, ágyban, ölben.
  • Bekapcsolt laptop ne kerüljön táskába.
  • Figyelj arra, hogy semmi ne takarja el oldalsó hűtőbordáit.
  • Csak megbízható forrásból vásárolj bele új akkumulátort. A kétes eredetű akkumulátor is okozhat bajokat, sőt, tönkre is teheti az eszközt. Ha fontos a minőség, válassz akkumulátort kínálatunkból. Nálunk elérhető például laptop akkumulátor Acer, Asus, Toshiba és még 11 másik márkához.

Összegzés: A laptop fokozott melegedése és hangos működése figyelmeztető jel. Általában a hűtési rendszer hibájára utal. Ilyenkor a laptop tisztításra szorul. Ha szeretnénk gépünket még sok-sok évig használni, javasolt éve rendszerességgel tisztíttatni. Ezen felül figyeljünk arra is, hogy használat közben biztosítsuk szellőzését.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140