Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Akkumulátor kapacitása

Laptopunk akkumulátora biztosítja számunkra azt, hogy gépünkkel bárhová mehessünk és bármikor dolgozhassunk rajta. Azonban az akkumulátor kapacitása ennek mégis gátat szab, ezért is kell a töltöttségre figyelnünk fél szemmel. Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk, hogy az akkumulátor kapacitást mi befolyásolja, illetve hogyan javíthatunk az üzemidőn is.

Laptop akkumulátor tárolókapacitása

Az akkumulátor kapacitása esetén az amperóra (Ah) mértékét érdemes figyelnünk. A tárolókapacitás mértékegysége lényegében az áramerősség (A) és az órában megadott kisütési idő szorzata. A tároló kapacitás azonos mértékű felhasználást feltételezve egyenesen arányos az üzemidővel. Amit a 2000 Ah kapacitással bíró akku 2 óra alatt tud ellátni, azt egy 4000 Ah-s akkumulátor közel 4 óráig.

Egy hosszú utazás során, amikor előreláthatólag sokáig nem fog töltő közelébe kerülni a laptop igazi áldás tud lenni egy sokáig üzemelni képes akkumulátor.

Laptop akkumulátor kezelése

A laptop akkumulátorok meghibásodásának leggyakoribb okai a túlmelegedés, valamint az erős igénybevétel. Az akkumulátorról használt gépek többsége nem futtat nagy igényű alkalmazásokat, azonban gyakran valamely háttérben futó program emészti fel a eltárolt energiát.

A Windows 10-es operációs rendszerrel ellátott laptopokban találhatunk akkumulátor kímélő üzemmódot, mely ez esetben lehet segítségünkre. Ráadásul emellett a háttér-tevékenységekről is kaphatunk némi információt. Ennek eléréséhez a Beállításoknál, a Rendszer almenüben, az Akkumulátor sorra kattintva hívhatjuk elő ezeket a beállításokat. Itt beállíthatjuk, hogy laptopunk milyen akkumulátor töltöttség mellett álljon át energiatakarékos üzemmódba.

Laptop akkumulátor kímélő technikák

  • A legegyszerűbb mód, ha manuálisan módosítjuk a noteszgép energiafelhasználását, ezzel kímélve az akkumulátort.
  • Csökkentsük a képernyő fényerejét az olvashatóságot biztosító minimális szintre.
  • Távolítsuk el a perifériákat, ha azok nincsenek használatban. A külső merevlemezek, meghajtók, PC kártyák és egyéb perifériás eszközök még akkor is meríthetik az akkumulátort, ha nincsenek használatban.
  • Csökkentsük a processzor sebességét. Minél gyorsabban működik a számítógép, annál több energiát fogyaszt. A processzor sebességének csökkentésével, tovább kitart az akkumulátor töltése. A processzor sebességének csökkentésére szolgáló módszerek típusról típusra változnak, az adott eszköz kézikönyve adhat erre vonatkozóan jó tanácsokat.
  • Ha nem használjuk a vezeték nélküli hálózatot, akkor sok energiát spórolhatunk, ha kikapcsoljuk.
  • Ellenőrizzük a háttérben futó programokat. Bizonyos programok automatikusan telepítenek egy gyorsindítási segédprogramot, és azok a háttérben futnak, amikor a számítógépet elindítja. Az energiaigényt csökkenthetjük, ha rendszeresen megkeressük és eltávolítjuk a szükségtelen programokat.

A laptop akkumulátor üzemidejét növelő tippeket az ” Akkumulátor üzemidő növelése” című bejegyzésben találhatok.

Laptop akkumulátor kapacitás megőrzése

  • Az akkumulátor használatával és tárolásával kapcsolatos javaslatok megtalálhatók minden laptop és számítógép Felhasználói kézikönyvében. Emiatt mindenképp érdemes átböngészni a többnyire csak mellőzött leírást.
  • A Li-ion akkumulátorokat 20°C és 25°C közötti hőmérsékleten, 30% és 50% közötti töltöttségi szinten érdemes tárolnunk.
  • Ne szereljük szét, ne törjük össze és ne lyukasszuk ki az akkumulátort.
  • Ne zárjuk rövidre az akkumulátor külső érintkezőit és ne dobjuk az akkumulátort tűzbe vagy vízbe.
  • Ne hagyjuk hosszú ideig magas hőmérsékleten az akkumulátort. A magas hőmérsékletű helyeken (pl. egy forró autó belsejében, radiátoron) történő hosszú idejű tárolás felgyorsítja a Li-ion cellák elhasználódását.
  • Vegyük ki az akkumulátort, ha a gépet két hétnél hosszabb ideig, kikapcsolt állapotban kívánjuk tárolni.
  • Abban az esetben is vegyük ki az akkumulátort a laptopból, ha a gépet folyamatosan, több mint 2 hétig hálózati áramellátásról kívánjuk működtetni.
  • Kalibrálja az akkumulátort a készülék használatának megfelelően. Általánosságban, normál használat esetén az akkumulátorokat 3 havonta legalább egyszer kalibrálni kell; azokat az akkumulátorokat azonban, melyek ritkán merülnek le teljesen, körülbelül havonta egyszer kell kalibrálni
  • Kizárólag a számítógéphez kapott akkumulátort, illetve csereakkumulátort, illetve kiegészítőként vásárolt, kompatibilis akkumulátort használjunk.

Összegezve:

Az akkumulátor kapacitásának megőrzése és kímélése fontos minden felhasználó számára, hiszen laptopunk hordozhatóságát végső soron ezzel vagyunk képesek megőrizni leginkább.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140