Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Akkumulátor üzemidő növelése

Utazások alkalmával előfordulhat, hogy a magunkkal cipelt laptopunk akkumulátora a vártnál előbb kerül merül le, így pedig laptopunk is használhatatlanná válik. Amennyiben azt észleljük, hogy az energia szint drasztikusan lecsökken, nem kell még pánikba esnünk. Az alábbi néhány praktikával ugyanis könnyedén akkumulátor üzemidő növekedést érhetünk el.

Adatok karbantartása

Laptopunk merevlemezének elhanyagoltsága növelheti az energia felhasználást is. Ez azt jelenti, hogy amikor rendszerese használjuk laptopunkat, akkor adathulladékok jönnek létre. Ezek felhalmozódása növeli a keresési időt, vagyis az adatok kinyerését a merevlemezből.

Ezért a régi merevlemezeket szükséges újból-újból töredezettség-mentesíteni, mely folyamat az adathulladékot eltávolítja és a valódi adatokat is rendezi a könnyebb elérhetőség érdekében.

Ez amellett, hogy gyorsítja laptopunk működését, jótékony hatással van az energiafelhasználásra is.

SSD használata

A modern SSD (solid state drive) esetén nem szükséges karbantartási műveleteket végezni, hiszen az újabb technológia révén energiatakarékosabbak, kevésbé melegednek és az adat elérési idejük is rövidebb a HDD alapú régi adattárolóknál.

Szükségtelen programok kikapcsolása

Az operációs rendszerek működése közben nem szembetűnő, de rengeteg automatikusan induló program is fut laptopunkon. Ezek nem csak a bekapcsolási időt hosszabbítják, de egyben az üzemidőt is csökkenthetik, így érdemes megfontolnunk a szükségtelen programok kikapcsolását.

Egyszerre egy feladatot végezzünk

Az előző ponthoz kapcsolódva, az alacsonyabb töltöttségi szintnél igyekezzünk egy feladatra korlátozni munkánkat.

A párhuzamosan futó programok jobban igénybe veszik laptopunk processzorát, emiatt az energiafelhasználás is növekedhet, mely egyenes út a rövidebb üzemidőhöz. Ráadásul a nagyobb igénybevétel miatt a laptop belső hőmérséklete is növekedik, így a hűtési igény miatt bekapcsoló ventilátor is rövidíti a használati időt.

Kommunikációs eszközök kikapcsolása

Fontos energiatakarékos lépés lehet, hogy a szükségtelen egyéb eszközöket is kikapcsoljuk, illetve leválasszuk laptopunkról.

A csatlakoztatott telefon, hordozható merevlemez, de még a pendrive is, mind akkumulátorunk energiatárolójából táplálkozik. Ezért ha nem használjuk őket, inkább válasszuk le őket gépünkről.

 Ugyanez érvényes a Wi-fi, illetve Bluetooth-ra is, amennyiben nem használjuk, kapcsoljuk ki őket, mert még passzív állapotban is merítik az akkumulátortelepet.

Fényerő csökkentése

A kijelző panelek bár energiatakarékosaknak mondhatóak, de gyártási technológiájától függően akár fél-egy óra plusz üzemidőt is nyerhetünk, ha a fényerőt a számunkra elfogadható minimális mértékre állítjuk.

Amennyiben még LCD panellel ellátott laptoppal rendelkezünk a fényerő csökkentése látványos üzemidő javulást eredményezhet, hiszen a folyadékkristályos kijelző laptopunk leginkább energiaéhes alkotóeleme lehet.

Emellett néhány laptop esetén a billentyűzet is világítást kap. Az energiatakarékosság jegyében érdemes ezt is kikapcsolnunk, ha értékes perceket szeretnénk nyerni J

Energiatakarékos üzemmód

A legegyszerűbb mód az üzemidő növelésére, ha bekapcsoljuk laptopunk energiatakarékos módját. Ez nem csak a kijelző fényerejét, de gépünk teljesítményét is visszafogja, így rengeteg energiát spórolhat meg nekünk, és így nem kell kézileg fényerővel és feladatkezelővel babrálnunk.

Az “Akkumulátor üzemidejét befolyásoló tényezők” című cikkben részletesebben is foglalkozunk azzal a témával, hogy miként hatnak egyes elemek a működési időre.

Pótakkumulátor

Egy pótakkumulátor megléte az energiatakarékossági intézkedésektől is megóvhat minket, csupán arra kell figyelnünk, hogy előre gondoskodjunk ennek töltöttségéről. Természetesen, amikor kicserélnénk a két akkumulátort laptopunkat mindenképp kapcsoljuk ki, így elkerülhetjük az adatvesztés lehetőségét. Akkumulátor választáshoz jó kiinduló pont lehet a „Hogyan válasszunk laptop akkumulátort” című cikkünk.

Összefoglalva:

Ezt a néhány lépést betartva, ha energia szűkébe kerülünk, laptopunk üzemidejét könnyedén megtoldhatjuk fél, vagy akár egy órával is.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140