Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Egyéb

Mire figyeljünk használt laptop vásárláskor?

Egy átlagember pénztárcáját már a valamire való, de még belépő szintű új laptopok is alaposan meg tudják viselni. Emiatt nem meglepő módon a használ laptop piacon mindig elég nagy a mozgás. Legyen szó több éves, vagy csak éppen használt laptopról, néhány dologra mindenkép érdemes odafigyelnünk. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük mire is figyeljünk használt laptop vásárlásakor.

Miért éri meg használt laptopot venni?

Amennyiben minimális kompromisszumokkal szeretnénk új laptopot vásárolni, akkor annak ára nagyjából 150.000 Ft-nál kezdődik. Ezek a gépek már netezésre, irodai munkára, filmnézésre, illetve kisebb igényű játékok futtatására is elegendőek lehetnek. Ez alatt azonban már nem érdemes semmi jóra sem számítanunk.

Használt laptopok esetén viszont kisebb összegért kaphatunk akár jóval komolyabb teljesítményt is. Kiváló példák erre a felső kategóriás üzleti laptopok. Ezeket a gépeket strapabírónak tervezték és komoly teljesítményre képes még akár évek múltán is.

Azok számára, akik kisebb költségvetéssel rendelkeznek, de szeretnének laptopot vásárolni, azoknak mindenképp ajánlott lehet körbenézni a használt laptopok között.

hasznalt-laptop

Használt laptop vásárlási tanácsok

Ahhoz, hogy egy megfelelő állapotú és teljesítményű gépet választhassunk a használt laptopok bőséges kínálatából, ahhoz az alábbi néhány tanácsot érdemes megfogadni.

1, Döntsük el mire is szeretnénk használni

Használt laptop vásárlása esetén is ugyanaz a legfontosabb teendőnk, mint új gép vásárlása előtt. Tehát el kell döntenünk, hogy mire is szándékozunk majd használni leendő gépünket.

A mai gyorsan fejlődő technológiának köszönhetően már az olyan alapvető programok is, mint a böngésző is sokkal nagyobb teljesítményt igényelnek, mint régen. Éppen ezért ha csak egyszerű otthoni használatra keresünk gépet, akkor is néhány alapvető paraméterre érdemes odafigyelnünk.

Az első ilyen tulajdonság a memória mérete. A legtöbb program ebből táplálkozik, miközben használjuk őket, ezért ebből semmiképp se elégedjünk meg a 2 gigabájttal, se használt, se új laptop esetén. A 4 GB memóriával rendelkező gépek, már elegek lehetnek alapvető otthoni, vagy irodai feladatokra, de amennyiben bővíthető készüléket veszünk, akkor egy kis plusz befektetéssel még turbózhatjuk is a rendszert.

A memória mellett sarkalatos kérdés még használt laptopok esetén a merevlemez típusa is. Bár csábítónak tűnhet a 500-1000 gigabájtos HDD típusú merevlemez, de az idő múlásával ezek a legnagyobb odafigyeléssel is veszítenek sebességükből és emiatt a rajta futtatott operációs rendszer is lassabb lesz.

Nem véletlen, hogy ma már mindenki a SSD típusú merevlemezeket preferálja. Ezek fényévekkel gyorsabbak még évek múltán is, emiatt stabilabb rendszerműködést tesznek lehetővé. Ráadásul a hordozás sem tesz bennük kárt, hiszen nincs bennük mozgó alkatrész, mint a HDD-k esetében.

Mindezek mellett a processzor, videókártya, képernyőfelbontás is befolyásoló tényező lehet, de a bőséges memória és az SSD típusú merevlemez mindenképp javasolt egy használt laptop vásárlásakor.

2, A külső sem mindegy

A belső teljesítmény mellett a külső sem elhanyagolható tényező. Egy sérült laptopot senki sem vesz meg szívesen, hiszen ott már feltételezhető, hogy egykor valamilyen véletlen behatás érhette, ami akár a belső működésre és így az élettartamra is hatással lehet.

3, A kijelző legyen hibátlan

A kijelző talán a legérzékenyebb pontja egy laptopnak, hiszen akár egy kisebb ütődés, hirtelen behatás is komolyan rongálhatja a kijelzőt. Gyakran már egy kis pixelhiba is nagyban ronthatja a felhasználói élményt.

4, Az akkumulátorra is figyeljünk

Az akkumulátor a laptopok legrövidebb élettartamú alkatrészeként van számon tartva. Ez nem véletlen, hiszen a lítium alapú technológia véges élettartamot kölcsönöz az akkumulátoroknak. Gyakorlatilag minden egyes töltési ciklussal minimálisan romlik a maximális üzemidő. Emiatt nem meglepő, ha egy használt laptop esetén gyengébb akkumulátort kapunk.

Természetesen az akkumulátor cserélésére is van lehetőség, hiszen gyári és utángyártott akkumulátorokat is találhatunk az erre szakosodott webshopokban.

Ha szeretnénk a laptop üzemidejét növelni majd, akkor mindenképp érdemes elolvasni az „Akkumulátor üzemidő növelése” című cikkünket.

5, Ellenőrizzük a rendszer működését

Vásárlás előtt mindenképp javasolt egy-egy tesztprogram futtatása a kiszemelt gépen, ezzel könnyedén kiszúrhatjuk a rendszer gyengeségeit, mint a túlkoros merevlemez, vagy gyengülő akkumulátor, nem megfelelő illesztő programok megléte.

6, A csatlakozókat és kommunikációs eszközöket se hanyagoljuk

Amennyiben külsőre és belsőre mindent rendben találunk, akkor még érdemes a laptop csatlakozóit is ellenőriznünk. Az USB portokat értelemszerűen egy USB meghajtó csatlakoztatásával, a Wi-fi modult internetre való csatlakozással. Amennyiben ezeken felül egyéb csatlakozókra is szükségünk lenne, akkor azokat is nyugodt szívvel teszteljük, de mindet még a vásárlás előtt, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket utólag.

Összegezve:

A fenti néhány pont betartásával már egy komolyabb, megbízható és jól működő laptopot választhatunk magunknak. Azonban csodát a használt laptopoktól sem érdemes várni, tehát új játékok futtatására biztosan nem lesznek megfelelők, de otthoni, irodai munkára még bőven elegek lehetnek.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140