Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop töltő

Vezetékes és vezeték nélküli töltés

A mobiltelefonok területén egyre nagyobb teret nyer a vezetékes töltés használata. Ennek a vezeték nélküli töltésnek a kiterjesztésére az egyéb hordozható eszközök esetén is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezt figyelembe véve azonban időszerű lehet a vezetékes és vezeték nélküli töltés összehasonlítása, amit az alábbiakban meg is teszünk.

Vezeték nélküli, Qi töltés

A vezeték nélküli töltés esetén a Qi szabványt emlegethetjük a legtöbbet. Ennek oka, hogy a legnagyobb mobiltelefon gyártók ezt a szabványt építették be akkumulátoraikba. Nem meglepő tehát, hogy a vezeték nélküli töltők piaca is erre a szabványra specializálódott és a laptopok, tabletek terén is erre igyekeznek új utakat törni maguknak.

Vezeték nélküli töltés működése

A vezeték nélküli töltés során a az elektronikus eszköz képes csupán felületi érintkezés során elektromos feszültséget fogadni a töltőről. Az úgynevezett induktivitásnak köszönhetően egy elektromos mezőben az elektromos feszültség képes áramlani a két eszköz között, így létrejön a vezeték nélküli töltés is. Ehhez természetesen speciális töltésfelvevő berendezések szükségesek a töltő és a töltendő eszközbe építve is. Jelenleg laptopok és tabletek terén ez a technológia még kevésbé kiaknázott, mint mobiltelefonok esetén, de főként a hordozható számítógépek esetében komoly potenciál rejtőzhet ebben a technológiában.

Vezetékes és vezeték nélküli töltés összehasonlítása

A klasszikus vezetékes, valamint a vezeték nélküli töltést érdemes összehasonlítanunk olyan alapvető tulajdonságok alapján, mint a gyorsaság, megbízhatóság, valamint biztonság. Ezek alapján mindenki maga döntheti el, hogy a jövőben melyik töltési mechanizmust preferálja majd.

Gyorsaság

Amennyiben a két töltési metódus közötti töltési időt elemezzük, akkor alapvetően kijelenthetjük, hogy a klasszikus vezetékes töltés garantálja a gyorsabb töltési módot. Természetesen az úgynevezett gyorstöltés már vezetékes és vezeték nélküli töltés esetén is megvalósított, tehát rövid időn belül képesek lehetünk magas töltöttségi szintet elérni. Ugyanakkor ehhez mindenképp szükséges, hogy eszközünk támogassa a gyorstöltést is. Ellenkező esetben csak a megszokott töltési sebességgel tölthetjük eszközünket, ahol viszont ahogy már említettük is a hagyományos vezetékes töltés a gyorsabb.

Megbízhatóság

Megbízhatóság szempontjából a vezetékes töltés mellett szól, hogy az eszközt képes stabilan tölteni, feltéve, hogy a töltőfej és töltőkábel is sértetlen kívül és belül egyaránt. Ilyenkor csak a legritkább esetben futhatunk bele olyan helyzetbe, hogy mégsem kap töltést eszközünk. Amennyiben ez mégis épp töltő esetén is megtörténne, akkor a hibát kereshetjük magában az eszközben, vagy a hálózati csatlakozóban.

Vezeték nélküli töltés esetén is alapvetően megbízható töltési mechanizmusról beszélhetünk, de amennyiben figyelmetlenségből, vagy egyidejűleg több eszköz töltése esetén előfordulhat, hogy a töltő fejre nem helyezkedik megfelelően egy-egy eszköz. Ilyenkor a töltés is legtöbb esetben megszakad, ami miatt nem 100%-ban megbízható. Természetesen kellő odafigyeléssel a megbízhatóság a vezetékes töltés esetén is elérhető.

Biztonság

Vezeték nélküli töltés használata során a keletkezett mágneses mezőből nem fogunk semmit sem érezni, hiszen egyetlen mágneses hullám sem hagyja el a vezeték nélküli töltőt.

Vezetékes töltés esetén gyakorlatilag semmilyen veszélyforrással sem találkozhatunk, hiszen a töltő kábelen keresztül áramlik a feszültség, az eszközökbe épített túltöltés elleni védelem pedig megakadályozza a töltőt, hogy túltölthesse az adott eszközt.

Kényelem

Kényelmi szempontból kétségtelen, hogy a vezeték nélküli töltés lehet a befutó, hiszen nem kell a töltőhöz közvetlenül csatlakoztatni eszközünket, csupán rá kell helyeznünk a töltendő elektronikus eszközünket.

A vezetékes töltés esetében állandó problémát jelent, hogy a töltőfejet, vagy kábelt előkerítsük akár otthon, akár a táskánk mélyéről.

Azonban érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy a vezeték nélküli töltés esetén nem használhatjuk eszközünket, ami sokat ronthat a kényelmi szemponton szerinti felhasználáson. Vezetékes töltés esetében ugyanakkor még ha behatároltan is, de lehetőségünk van eszközeink használatára a töltőkábel engedte távolságon belül.

Vezeték nélküli töltés laptopoknál

Laptopok esetében még csak törekvés van a vezeték nélküli töltés kialakítására, de ha valahol, akkor itt valóban hasznos és kényelmes megoldás is kínálni a felhasználók számára. Azonban a rengeteg eltérő laptop töltési szabvány miatt ennek egységesítése nem egyszerű feladat.

Olykor még a megfelelő vezetékes töltő kiválasztása is kihívást jelenthet éppen emiatt. A „Hogyan válasszunk laptop töltőt?” című korábbi bejegyzésünkben erről is olvashatók részletek.

Szakértők szerint a legkézenfekvőbb megoldás a Type-C USB-n keresztüli töltés lehet a kulcs a vezeték nélküli laptop töltés esetén.

Összegezve:

A vezeték nélküli töltés tehát bár egyelőre csak a mobiltelefonok piacán tudott nagyobb teret nyerni, de komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy laptopok esetében is használható lehessen ez a technológia.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140