Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Gyári vs utángyártott akkumulátor

Amikor akkumulátor vásárlásra kerül a sor, legtöbben már abba a kérdésbe is belebonyolódhatnak, hogy gyári vagy utángyártott akkumulátort válasszanak. Ehhez a legjobb ha mindkét típus előnyeivel és hátrányaival tisztába kerülünk, így megfelelő döntést hozhatunk vásárláskor.

Gyári laptop akkumulátorok

Gyári akkumulátorokkal ritkán találkozhatunk, legalábbis a tényleges értelemben vett laptop gyártó által saját erőforrásaiból gyártott akkumulátorral. Ennek oka, hogy a nagy laptop gyártók közül csak kevesen fektetnek energiát saját gyártmányú akkumulátorok készítésére. A Sony, illetve a Toshiba ezen gyártók táborát erősítik.

A többi gyártó azonban az akkumulátor gyártását inkább kiszervezi külön csak akkumulátorok gyártására szakosodott cégeknek. Ilyen esetben a laptop gyártó előre megadja azokat a paramétereket, mellyel az adott akkumulátornak rendelkeznie kell. Ezt az akkumulátor gyártók legyártják, majd átadják a laptop gyártónak beszerelésre

Ebből egyenesen következhet, hogy a gyártói matricával ellátott akkumulátor nagy eséllyel szintén ugyanabban a gyárban készül, ahol a jó minőségű utángyártott változat.

Gyári akkumulátor, gyári garancia

A leglényegesebb különbség melynek köszönhetően rákerül végül a laptop gyártó logója is az akkumulátorra, az nem más, mint hogy ezeket az akkumulátorokat kifejezetten a laptopot gyártó vállalatok rendelik meg, az adott paraméterek alapján. A gyártás követően ez kerül beszerelésre a hordozható gépbe és ez kerül a márkaszervizek polcaira is. Ráadásul a gyártó vállalja, a javítás költségét is, ha bármilyen probléma merülne fel garancia időn belül.

Utángyártott akkumulátorok

A jó minőségű utángyártott termékek egy része tehát ugyanott készül, mint gyárinak címkézett társaik. Ezek a termékek minden szabványnak megfelelő terméke, ezért nem kell félnünk, hogy problémáink adódnának velük.

Kerüljük azonban a gyanúsan olcsó, megkérdőjelezhető forrásból származó akkumulátorokat. Az utángyártott termékek esetén ugyanis, ha nem megbízható forrásból történik a beszerzés, bizony kellemetlen meglepetések is érhetnek minket használat során.

Ennek oka, hogy a nem ellenőrzött gyártói oldalról származó termékek nem felelnek meg a magas minőségi elvárásoknak és gyakran kispórolnak egy- vagy rosszabb esetben több biztonsági elemet.

Amennyiben utángyártott akkumulátor vásárlását tervezzük mindenképp tegyük azt megbízható, biztos forrásból és ha kell vegyük is fel a forgalmazóval a kapcsolatot a megfelelő termék vásárlásához. A „Hogyan válasszunk laptop akkumulátort” című bejegyzésünkben olvashattok az akkumulátor vásárlásról.

Gyári akkumulátorok előnye

Amikor egy gyári akkumulátort veszünk, akkor az biztosan megfelel a laptopunk paramétereinek és biztonság technikai értelemben is garantáltan megüti a szintet. Ha tehát gyári akkumulátort választanánk akkor az alábbiakat biztosan megkapjuk:

  • megfelelő minőség
  • teljes kompatibilitás
  • szabályoknak megfelelő biztonságtechnika
  • garancia

Utángyártott akkumulátor előnyei

Az utángyártott akkumulátorok esetén bár nem találkozhatunk gyári matricával és így a gyártói garanciális háttér sem adott, azonban ezt kompenzálja a jelentős árkedvezmény, mellyel vásárlás során találkozhatunk. Ez az árelőny könnyen elérheti akár a 10.000 Ft-os nagyságrendet is, így a szűkösebb pénztárcával rendelkezők is hozzájuthatnak egy gyári értékekkel rendelkező termékhez.

Az alábbi előnyök természetesen a megbízható forrásból származó utángyártott akkumulátorok esetében értendőek:

  • megfelelő minőség
  • kompatibilitás
  • szabályoknak megfelelő biztonságtechnika
  • kedvező ár

Gyári akkumulátor hátránya

A gyári akkumulátorok vásárlása előtt készüljünk fel arra, hogy drágábban juthatunk hozzájuk, mint az utángyártott verziókhoz. Ennek oka, hogy az eladási árba beépül a laptop gyártók teljes szerviz és garanciális háttérre is.

  • magasabb ár

Egyes laptop gyártók sajnos a garanciális feltételek apró betűs részében szeretik kikötni, hogy a garanciális időn belül csak eredeti alkatrész kerülhet beszerelésre. Szerencsére egy akkumulátor életciklusa általánosságban túlnyúlik a garanciális időszakon, így erre nem szokás olyan nagy hangsúlyt fektetni.

Utángyártott akkumulátorok hátránya

Utángyártott akkumulátorok esetében előfordulhat az is, hogy az egyes rögzítő elemek nem pontosan ugyanott találhatóak, esetleg nem rögzítenek megfelelően, de emiatt nem szükséges félni, ha megfelelő forgalmazón keresztül történik a beszerzés.

Az utángyártott elemek esetében az egyetlen igazi hátulütő az lehet, hogy a laptopra vonatkozó gyártói garancia érvényét veszti abban a pillanatban, amint nem gyári alkotórész kerül beszerelésre.

Éppen ezért ezt a hátrányt mindenképpen tartsuk fejben:

  • elveszíthetjük a laptop garanciát

Nagyobb kapacitású akkumulátor vásárlása

Számtalan laptop típushoz találhatunk már nagy kapacitású akkumulátort is , mind gyári, mind utángyártott verzióban. Ezeknek a kapacitása legalább másfélszeres, vagy akár kétszeres is lehet az eredetileg használt akkumulátorunknak.

A megadott teljesítmény (wattóra) egyenesen arányos azzal, hogy mennyi ideig bírják az akkumulátorok egy töltéssel a laptop energiaellátását. Így, például ha egy 48 wattórással 3 óráig üzemel a laptop, akkor a 73 wattórással 4,5 óráig, a 90 wattórással pedig kicsivel több, mint 5,5 óráig fog üzemelni.

Nagy kapacitású akkumulátorral a laptop szállítása ugyan némileg nehezebb, extrém esetekben a korábban használt laptop táskába bele sem fér az új akkumulátorral a készülék.

Amennyiben azonban nem csak laptopunkhoz keresünk akkumulátort, hanem táblagépünkhöz, vagy telefonunkhoz, akkor a “Külső akkumulátor használata” című cikket érdemes elolvasni.

Összegezve:

A fent leírtaknak köszönhetően remélhetőleg mindenki könnyedén el tudja dönteni, hogy számára a gyári, vagy az utángyártott laptop akkumulátor vásárlása lehet kifizetődőbb.  Kinek a gyári garancia, kinek a kedvezőbb ár lehet meggyőző.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140