Laptopakkumulatorok.hu

Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információk, tanácsok

Laptop akkumulátor

Laptop akkumulátor töltés

Az akkumulátor biztosítja laptopjaink, tabletjeink és minden más hordozhat elektronikai eszközünk áramellátását. Amennyiben az energiatárolónk tönkremegy, akkor lőttek a hordozhatóságnak is. Laptopjaink esetén ez annyit tesz, hogy bár használhatóak maradnak, de egy átlagos asztali gépként fogjuk csak tudni használni őket. A laptop akkumulátor töltése egy olyan örök érvényű tényező, amely könnyen megfelezheti, vagy akár meg is sokszorozhatja akkumulátorunk élettartamát, ezért mindenképp érdemes figyelmet szentelni neki.

Akkumulátor töltés szabályai

A lítium alapú akkumulátorok élethosszának maximalizásához van néhány írott és íratlan szabály is, melyeket érdemes betartani, ha azt szeretnénk, hogy ne csak 1-2 évig szolgáljanak minket.

  • Igyekezzünk 20% és 80% között tartani a töltöttséget

Erre azért van szükség, mert a lítium technológiával gyártott akkumulátorok érzékenyek a teljes lemerülésre, ezért ezt mindenképp kerüljük. Az optimális élettartamhoz érdemes odafigyelni a használatba vételt követő első töltésre is, erről olvashattok korábbi bejegyzésünkben.

  • Ne hagyjuk, hogy túlmelegedjen

A lemerülés mellett a másik sarkalatos pont akkumulátorunk élethosszának szempontjából, hogy milyen hőmérséklet jellemzi a környezetét használat közben.  A magas hőmérséklet károsíthatja a belső cellákat, így romolhat az akkumulátor energiatároló képessége is.

Tanácsok akkumulátor töltéséhez

A fenti két szabály betartásával már önmagában megtöbbszörözhetjük akkumulátorunk élettartamát, de persze ezen felül még adott néhány jó tanács, amely a megóvást szolgálja.

  • Tartós használat esetén, működtessük hálózatról laptopunkat és távolítsuk el az akkumulátort.

Bár a teljes töltöttség elérésekkor az akkumulátor töltése leáll, vagyis túltöltés nem lehetséges, de a használat során keletkező magas belső hőmérséklet károsíthatja az energiatároló cellákat.

  • Tartsuk tisztán a laptop hűtőrendszerét.

A hűtőrendszer tisztántartása szintén hozzájárul az akkumulátor élettartamának növeléséhez, hiszen így a laptop i könnyebben tudja a belső hőmérsékletet csökkenteni.

  • Félévente, évente érdemes kalibrálást végeznünk az akkumulátorunkon.

A kalibrálás segít a laptop töltöttség jelzőjét pontosan beállítani, ha ez elmarad, akkor lehetséges, hogy laptopunk helytelen töltöttségi értéket mutat és ezt egyesek úgy is értelmezhetik, hogy maga az akkumulátor üzemideje csökken drasztikusan, holott erről szó sincs. Emellett az is előfordulhat, hogy akkumulátorunk látszólag nem veszi fel a töltést, erről a “Mi a teendő, ha a laptop akkumulátor nem veszi fel a töltést?” című bejegyzésben olvashattok.

  • Tároljuk megfelelően az akkumulátorunkat.

Törekedjünk arra, hogy napfénytől védett, hűvös, de mégis száraz helyen tároljuk. Amennyiben találunk egy megfelelő helyet a tárolásra, és huzamosabb ideig szándékozunk tárolni, akkor fontos, hogy mindig időről-időre töltsünk rá, hiszen az energiacellák folyamatosan veszítenek a tárolt feszültségből így, ha elérik a teljes lemerültséget akkor könnyen tehet végleges károkat is bennük és így használhatatlanná is válhatnak. A tárolásról bővebben a “Laptop akkumulátor tárolása” című bejegyzésben olvashattok.

Összefoglalva

Minden mai modern laptop akkumulátort úgy terveznek meg, hogy bizonyos számú töltési ciklust kibírjanak anélkül, hogy veszítenének kapacitásukból. Ez az érték nagyjából 500 teljes töltési ciklusnak felel meg, vagyis ennyi alkalommal tölthetjük fel laptopunk akkumulátorát tökéletes körülmények között. Idővel azonban minden ilyen töltési ciklus csökkenti akkumulátorunk kapacitását. Az akkumulátor élettartamát befolyásolhatják egyéb tényezők is, erről egyik korábbi bejegyzésünkben olvashattok.

Emiatt a gyártók statisztikái szerint a laptopok átlagos élettartam 1-2 év, de a korábban megfogalmazott tanácsok betartásával ez az érték könnyen túlszárnyalható és akár 4-5, vagy szerencsés esetben több évig is elkerülhetjük egy új akkumulátor vásárlását.

laptopakkumulator.eu

A laptopakkumulator.eu webáruházban kiváló minőségű utángyártott laptop akkumulátorok és laptop töltők között válogathatsz. Minden típusú laptophoz megtalálod a megfelelő akkumulátort és töltőt. A kiválasztáshoz segítséget is adunk. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! +3630 / 2931 140